Magazin Srbija

Dodatni poslovi za bake i deke sa malim penzijma, uz koje će možda preživeti do izbora

penzioneri lidl

Kao da penzioneri nisu dovoljno osramoćeni i poniženi u Srbiji, već su režimski tabloidi odlučili da ih dodatno unize pisanjem teksta o predlozima dodatnih poslova koji bi im niska mesečna primanja možda doveli do granica u kojima je preživljavanje moguće.

Umesto da se pišu tekstovi i prave emisije i serijali o destinacijama na kojima bi mogli da provode svoje penzionerske dane i troše svoje pošteno stečene i dostojanstvene penzije, ove ljude, koji su svoj radni vek odradili, od kojih su otimali i koje su varali na svakom koraku, ismevaju ovakvim, krajnje bezobraznim člancima u domaćim medijima.

Sećate li se perioda pre pandemije i svih onih turističkih grupica koji iz Nemačke dolaze u obilazak Kalemegdana i ostalih lokaliteta Beograda i Srbije? Dok Nemci dolaze u zemlje poput naše, tražeći užitke i želeći da obiđu ono malo preostalih delova Evrope i sveta koji su im ostali iznad domašaja mladosti, njihove kolege srpski penzioneri vrlo često očima i rukama upijaju pejzaže sa dna kontejnera trudeći se da prežive do početka narednog meseca i nove besramno niske uplate.

Radiš, navodno privređuješ, a onda preko noći postaneš smetnja i opterećenje. Tužna li je starost, a u Srbiji ona poprima srazmere tragedije.

I koje poslove preporučuju našim najstarijim sugrađanima? Mnogi, veli autor, pate za poslom i radom jer se i dalje osećaju vitalno i radno sposobno. Predlaže čitav niz zanimanja koja bi mogla penzionerima u džep ubaciti koji dinar više, kako bi osim hleba i mleka na astal možda stavili i koji kilogram mesa.

Predlaže se penzionerima da steknu ili primene zanatske veštine u svojim poznim godinama jer na tržištu zaista nema šire ponude kvalitetnih zanatlija. Stolar, vodoinstalater, moler, električar ili keramičar, pa ukoliko se dobro pokaže na probnom radu, penzioner bi možda mogao da dođe i na mesto direktora BIA.

Zašto se na tome zaustaviti? Spisak treba proširiti na vozače u GSP-u, odžačare, đubretare, limare, zavarivače… Jedino bi penzionerima valjalo da budu svesni, da je konkurencija mnogo veća i da se teže dolazi do dinara u nekim mnogo popularnijim zanimanjima poput dilera, kriminalaca, političara ili SNS botova.

Suptilno se savetuje ambicioznim i siromašnim penzionerima da umesto što sede u čekaonicama domova zdravlja, svoje dragoceno vreme utroše prodajući sladoled ili suvenire po turističkim gradskim zonama, jer zapravo sve vreme sedite i ne radite gotovo ništa, a najbolje od svega je to što se neprekidno u kontaktu sa ljudima. Sa koliko entuzijazma je napisan pomenuti tekst, pomislio bi čovek da ne postoji bolji scenario za poslednje životne dane…

Nije kraj ovoj listi, već se sugeriše, „bakama i dekama“ kako ih od milošte naziva predsednik države, da razmisle o poslu privatnog učitelja ili obezbeđenja i noćnog čuvara u poštama, bankama, kafićima, školama i prodavnicama. Takođe, tu je i predlog penzionerkama da čuvaju tuđu decu za novčanu naknadu kako bi makar malo dopunile budžet svog domaćinstva.

Dakle, umesto da im se obezbedi penzija dovoljna za jedan normalan život, penzionerima se nameće rad dok ih život ne napusti. Dok deda glumi Džon Vejna pod stare dane na poslovima čuvara i obezbeđenja, njegova izabranica čuva decu pokušavajući da razume sve ove nove izraze, aplikacije i čudesa kojima se služe današnji klinci. Mimoilaze i najmanje vremena provode jedno sa drugim, a tako su se nadali da će konačno imati ponovo vremena za sebe kada jednoga dana odu u penziju. U Srbiji to vrlo često ne biva.

Penzionerima se predlaže i da mogu nadničiti branjem voća u sezoni, onih sorti čije ubiranje plodova ne zahteva veći fizički napor, a na kraju teksta objašnjava se kako je zaposlenje penzionera zakonski regulisano.

Sledeći put kada vidite siromašne sugrađane iz kategorije seniora i najstarijih, imate po ovoj suludoj logici puno pravo da mu se obratite rečima: „Idi radi nešto lenštino jedna matora!“

Koliko je tužna i zastrašujuća ova vrsta manipulacije i zamene teza najbolje se vidi iz primera u Šapcu kada je čitav metež nastao zbog slanine u Lidlu. Sam će bog znati šta nas sve čeka u ovoj državi u budućnosti, možda je sve ovo danas zaista to čuveno zlatno doba nakon čega sledi paklena topionica nas zlatnih, budućih penzionera…

Kad imaš platu od 300 €, čekaju te penzija od 14.000 i recka na pijaci

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

285 Shares
285 Shares
Share via
Copy link