Magazin Srbija

Kad imaš platu od 300 €, čekaju te penzija od 14.000 i recka na pijaci

baka penzionerka
Foto: N1

Prošle nedelje je televizija N1 prikazala prilog o sudbini uličnih tezgi na Novom Beogradu kojima su dani bili odbrojani. Naime, postavljanje uličnih tezgi u određenim blokovima na Novom Beogradu više nije u skladu sa propisima grada što znači da zakupci moraju da ih sklone. Zakupci tezgi su se obraćali Gradu godinama unazad, međutim, kako Vesić kaže, to nije njegov posao nego Šapićev.

Tezge su na Novom Beogradu, dakle Šapićev reon. Ali, loptica je ponovo dospela na Vesićev teren jer sa Novog Beograda poručuju da je trajno rešenje opstanka uličnih tezgi da se Plan grada, a ne Novog Beograda, promeni, odnosno obriše stavka kojom su ulične tezge označene za sklanjanje.

Da li će zakupci tezgi nastaviti da prodaju robu kao što rade već 30 godina, hoće. Do kad, ne zna se. Ili se zna. Samo mi ne znamo.

Dok se javnost zamajavala Šapić – Vesić ping pong nadmetanjem oko tezgi koje su super jer eto, penzioneri tu mogu da kupe na odloženo, negde kao da je promakla strašna i tužna priča starije Beograđanke koja sama kaže da joj je finansijska situacija jadna.

Čak su se i neke stranke učepile da i one tobož birnu o odloženom plaćanju penzionera kod uličnih prodavaca pa zahtevaju, možeš misliti zahtevaju, da se ukine odluka o sklanjanju tezgi.

Starija Beograđanka koju je novinar N1 pitao da da svoje mišljenje o uklanjanju tezgi rekla je da ima penziju od 14 hiljada dinara. Da joj znači kad je neko sačeka do penzije, da joj i jedna ljuta papričica koju je dobila na poklon važna.

Šta je 14 hiljada dinara, da li se to može nazvati penzijom?

Živimo u zemlji u kojoj je 100 evra nečija penzija. Pričamo o tome da ne treba sklanjati ulične tezge jer su nam penzioneri gladna sirotinja.

Daj da spašavamo ulične tezge jer penzonerima spasa nema.

Kako neko uspeva da preživi sa 14 hiljada dinara mesečno. Star, možda bolestan. Kako smo došli do toga da nam je normalno da postioi penzija ovako mizerne vrednosti. Da umesto rekakcije na ovu nepravdu, gledamo nadmetanje Vesića i Šapića oko fotelje.

Rešiće ova dva gospodina nekako već, da ostanu tezge, baciće penzionerima kosku, jer su naši penzioneri navikli da glođu kosti jer za meso para nemaju. A mi ćemo sve to nemo da posmatramo, dok i sami ne dođemo u istu poziciju.

Šta je penzija od 14 hiljada dinara – ono što te čeka kad ti je plata 300 evra.

Obećan minimalac od 35.000 dovoljan za pola meseca pristojnog preživljavanja

416 Shares
416 Shares
Share via
Copy link