Magazin Srbija

Marko Đurić je ambasador Srbije u 10 zemalja, skuplja funkcije kao sličice

đurić marko
Printscreen

Ambasador Srbije u Americi i prekookeanski istraživač novih država i kontineta Marko Đurić, prošle godine postavljen je za ambasadora naše zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama, a u međuvremenu broj zemalja u kojima istovremeno na funkciji ambasadora predstavlja Srbiju porastao je na neverovatnih 10.

Čovek koji je pre upliva u diplomatske vode bio poznat kao član Otpora, istaknuti član Srpske napredne stranke, savetnik predsednika države, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i pre svega kao najnapredniji među svim naprednim fanovima Aleksandra Vučića.

Sjajno je Đurić naplatio skandiranje „Aco Srbine“, zatim vožnju u vozu oslikanom freskama, hapšenje na Kosovu od strane odnašnje policije i svaki onaj dugometražni aplauz na račun genijalnosti svog partijskog šefa.

Gde je sve Đurić ambasador?!

U aprilu ove godine imenovan je za ambasadora Srbije na Antigvi i Barbudi, a onda u maju isto zvanje poneo u državavama Surinam, Belizeu i Komonveltu Dominici, kao i u Sent Kitsu i Nevisu. Već sledećeg meseca Đurić širi spisak zemalja, pa je pridružio funkcije ambasadora i na Barbadosu, Kolumbiji, a zatim i na Sent Vinsentu i Grenadinima.

Marko Đurić je, takođe, ambasador Srbije u Karipskoj zajednici u kojoj su okupljene ove ostrvske države.

Pre samo tri dana, u Službenom glasniku je 2. avgusta, objavljeno da Đurić postaje i ambasador Srbije na Svetoj Luciji i to ponovo na nerezidentnoj osnovi, čime je zaokružio neverovatan broj ambasadorskih mesta i dužnosti.

Bivši ambasador Srbije u SAD-u Ivan Vujačić objasnio je da on u vreme svog mandata nije bio akreditovan u pomenutim zemljama, da je bila zamisao da bude imenovan za ambasadora na Jamajci, ali da se od toga odustalo. Takođe, smatra da Đurić ima sada enormnu količinu obaveza i da je vrlo teško sve njih obavaljati podjednako profesionalno i predano.

– Obavezni ste da obilazite tu zemlju, na nerezidencijalnoj osnovi, makar jednom godišnje. Mislim da je to trebalo drugačije da se uradi, jer biti ambasador u Americi je veliko opterećenje, samo po sebi. Tu ste i posmatrač u organizaciji američkih država, imate veze sa Svetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, da ne govorim o američkoj administranciji, Kongresu, koji su ogromni – kazao je Vujačić za Nova.rs.

Smatra da je na te pozicije trebalo da bude postavljen neko ko je na ambasadorskoj funkciji u Latinskoj Americi.

Marko Đurić mesečno zarađuje više od 6.000 dolara samo zahvaljujući funkciji ambasadora. U njegovom izveštaju o imovini, objavljenom na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, jasno stoji da Đurić kao ambasador Srbije ima mesečnu platu od 941 dolar, a dodatnih 5.225 dolara prima kao „naknadu za uvećane troškove života i rada u diplomatskom konzularnom predstavništvu“.

Oštra konkurencija za TOP 5 Vučićevih poltrona i ulizica, stari asovi i mlade nade

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

4.8K Shares
4.8K Shares
Share via
Copy link