Magazin

Marko Đurić: Hamas drži mog rođaka kao taoca, zajednički nam je pradeda iz Novog Sada

marko đurić

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da je među taocima koje drži Hamas i njegov rođak Alon Ohel, 23-godišnjak koji ima izraelsko i srpsko državljanstvo.

– Napad na Izrael je veoma lična stvar za moju porodicu. Imam mnogo rođaka i dragih prijatelja u Izraelu. Mog rođaka, Alona Ohela, 23-godišnjaka, koji ima dvojno izraelsko-srpsko državljanstvo, i sa kojim delim pradedu iz Novog Sada, po majčinoj strani, oteli su 7. oktobra teroristi. Od tada, zajedno sa celom porodicom i dobrim ljudima koji su spremni da pomognu, uključujući i srpsku i izraelsku vladu, radimo 24/7 da ga vratimo. Alon je daroviti mladi pijanista, ogromnog talenta i čiste duše, naširoko poznat po pomaganju drugima. Prema očevicima, on je pokušao da pomogne svojim prijateljima na muzičkom festivalu, rizikujući život tokom napada. On je, takođe, hrabar čovek, i verujemo da čini isto, pomaže drugima, gde god da je. Nedostaje nam strašno i želimo da se vrati odmah – rekao je Đurić u intervjuu za Jerusalim post.

Alon-Ohel
FOTO IZVOR: TWITTER/ERAN EFRA

Ukazao je da „strašni napad na Izrael i jevrejski narod koji se desio na kibuc Simčat Tora ima globalne implikacije“.

– Sada, više nego ikad, svet treba da ostane ujedinjen, kako bi zaustavio svaki oblik nasilja, svuda – poručio je Đurić i oštro osudio Hamasov teroristički napad.

Dodao je da je pradeda njegovog rođaka Alona Zeev Aškenazi iz grada Novog Sada.

– Tamo je bio aktivan kao član Hašomer Hacair i drugih jevrejskih organizacija. Kao mladić, vođen cionističkim idejama, napustio je Novi Sad i uputio se u Svetu zemlju u martu 1941. godine. Ostatak porodice, uključujući i moju baku Miru Šenberg, ostao je. To se desilo svega mesec dana pre invazije nacističke Nemačke na Jugoslaviju – priča Đurić.

Navodi da je Zeev stigao u Svetu zemlju, i zajedno sa hiljadama drugih iz Srbije, učestvovao u osnivanju države Izrael.

– Takođe, Srbija je bila veliki centar cionističkog pokreta. Porodica oca Teodora Hercla dolazi iz Zemuna. Zemun je takođe bio rodno mesto ranina Jude Bena Šloma Haj Alkalaja, koji je danas poznat kao preteča modernog cionističkog pokreta. Malo je poznato da je Kraljevina Srbija bila prva zemlja na svetu koja je zvbanično podržala i priznala Balfurovu deklaraciju 1917. godine, i time podržala ideju osnivanje Izraela pre više od 100 godina – podseća Đurić.

Dodaje i da je „pod vođstvom tadašnjeg premijera i sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija bila prva evropska zemlja koja je usvojila zakon čiji cilj je vraćanje netražene i bez naslednika jevrejske imovine uzete tokom Holokausta, poznat kao Zakon o imovini bez naslednika iz Holokausta“.

Kaže i da su Srbi i Jevreji tretirani neljudski i istrebljivani zajedno u stotinama koncentracionih logora nacista i ustaša, poput Jasenovca.

– Takođe su se rame uz rame borili u brojnim antifašističkim pokretima u našem regionu. Kroz istoriju, Jevreji i Srbi su bili isprepletani – zaključuje.

Na pitanje, imajući u vidu da je od početka Hamasovog rata stigla velika podrška za Izrael, ali je primetno i širenje antisemitizma širom sveta, da li je prisutan i u Srbiji, Đurić navodi da je „Srbija različita od mnogih evropskih zemalja u smislu da je antisemitizam ne samo veoma redak, već se isključivo pojavljuje kao izgred pojedinaca“.

– Ne postoji izražena kulturna predrasuda prema Jevrejima. Naprotiv. Ako možemo da generalizujemo, na Jevreje se gleda sa poštovanjem, kao na braću i sestre u patnji – poručio je Đurić.

Hamas je napao Izrael 7. oktobra, kada je ubijeno 1.400 ljudi, a 241 osoba je uzeta za taoce. Radi se o državljanima više od 40 zemalja, među kojima je i Srbija.

Ispovest majke mladića poreklom iz NS otetog od strane Hamasa: “Srbi, potrebna nam je i vaša pomoć”

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link