Koronavirus Srbija

Tiodorović: Đurđevdan veliki rizik, najbolje da se proslavi u krugu porodice

Član kriznog štaba Vlade, epidemiolog Branislav Tiodorović potvrdio je da se, počev od danas, dodatno ublažavaju zaštitne i preventivne mere.

Kako je rekao, od danas, 28. aprila parkovi i šetališta mogu da budu otvoreni, a oni koji u njima borave moraju da budu na odgovarajućem odstojanju i da se pridržavaju preporuka.

– Od danas mogu treninzi na otvorenom, što su sportisti i očekivali, ali uz korišćenje mera prevencije. Videćemo naknadno šta se može učiniti za sportove u zatvorenom, odlučićemo vrlo brzo – naveo je Tiodorović.

Od 4. maja omogućava se gradski prevoz i to u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu, s tim da se u autobusima ne uključuje klimatizacija.

Takođe, od 4. maja omogućava se da se, uz mere zaštite, železnički i drumski međugradski saobraćaj odvaja.

Istog dana mogu se otvoriti restorani i kafići, uz poštovanje distance i korišćenje sredstava dezinfekcije u baštama, a u zatvorenim prostorima mora da bude distanca.

Od 8. maja sa radom mogu da počnu i tržni centri, uz dozu opreza, posebno kad je reč o broju kupaca.

Od 11. maja, zbog potreba privrede, uz pripremu će početi da rade vrtići i produženi boravak u školama.

– Da bismo omogućili onima koji imaju decu da ih ostave negde na čuvanje, doneta je ova mera, ali bi bilo dobro i da poslodavci shvate potrebe svojih zaposlenih i da im u bilo kakvom obliku izlaze u susret. Produženi boravci u školama uvode se jer deca do 12 godina svakako ne smeju da borave sama – naveo je Tiodorović, prenosi 021.

Od 18. maja počinje da radi avioprevoz, a svi koji počinju sa radom dobiće detaljne preporuke nadležnih organa.

Tiodorović je naveo da bi bilo dobro da se Đurđevdan proslavi u porodičnim uslovima.

– Jasno je da je Đurđevdan veliki rizik, čekamo podatke koliki će nam procenat pozitivnih biti, a u odnosu na to donećemo odluku ovih dana – naveo je on.

Kako je objasnila doktorka Darija Kisić Tepavčević, potrebno je da procenat pozitivnosti bude ispod pet odsto.

– U ovom momentu ukupan procenat pozitivnosti je 11,5 odsto, na današnji dan je prvi put ispod 5, ovi podaci ohrabruju, ali treba da imamo kontinuitet ovog rezultata, da bismo bili sigurni da je došlo do pada. Virus i dalje cirkuliše u našoj populaciji, ali je na našoj ličnoj odgovornosti da zaštitimo sebe i ostale i ne dozvolimo virusu da nađe put do osetljive osobe – dodala je ona.

Na pitanje da li će biti ublažavanja mera za 1. maj, dr Kisić Tepavčević kaže da je struka jednoglasna da to ne treba da se desi.

– Tu smo rigidni, jednoglasni i nepopularni, preporuka je da se strpimo još malo jer se vidi kraj izlaska iz epidemije i ne treba sada da, zbog gubitka strpljenja i želje da boravimo napolju, pokvarimo ono što smo do sada radili. Kakva će biti odluka državnog vrha ne znamo u ovom momentu, ali apelujemo na sve da se ponašaju odgovorno prema sebi i porodici – i to važi za sve – rekla je Kisić Tepavčević.

10 gradova sa najvećim brojem zaraženih u Srbiji

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link