Koronavirus Srbija

Kafići rade od 4. maja, a tržni centri i gradski prevoz 4 dana kasnije

Ukoliko se trend smanjenja broja obolelih nastavi i u naredna dva dana, moglo bi doći do ublažavanja restrikcije kretanja za prvomajski praznik. Sa prvim danima posle prvomajskih praznika počeće i dodatno ublažavanje mera uvedenih u borbi protiv virusa korona. Kafići bi trebalo da počnu da rade od 4. maja, a gradski prevoz i tržni centri od 8. maja.

Od ponedeljka 4. maja moglo bi da dođe do znatnog ublažavanja ali i ukidanja pojedinih mera koje su važile za vreme vanrednog stanja, prenose nezvanično „Blic“ i „Novosti“.

Kako „Blic“ saznaje, a prenosi Sputnjik, razmatra se odluka da zabrana kretanja koja je najavljena za prvomajske praznike bude izmenjena. Postoji mogućnost da umesto od četvrtka zabrana kretanja bude pomerena na petak od 18 časova.

Pomeranje i jedan dan više za kretanje, razmatra se, jer je procenat pozitivnih na virus korona pao ispod šest odsto. To smanjenje nije drastično, ali se kreće oko veoma ohrabrujućih pet odsto. Odluka da li će biti izmene zabrane kretanja zavisiće isključivo od rezultata testova.

„Novosti“ navode da bi od ponedeljka 4. maja mogli sa radom da počnu kafići i restorani, u zatvorenom delu biće obavezna upotreba maski, a na otvorenom distanca.

Takođe, od 4. maja biće dozvoljeni sportski treninzi u grupama na otvorenom.

Od 8. maja počeće da saobraća javni gradski prevoz, međugradski i železnički saobraćaj. Od tog dana počinju da rade tržni centri, od 11. maja vrtići i produženi boravak za decu do 4. razreda.

Od 18. maja biće pušten avio-saobraćaj.

Ovo su za sada preliminirani datumi, a biće precizirani na sastanku predsednika Aleksandra Vučića i Kriznog štaba, a potom treba da prođu i Vladu Srbije.

Gradski prevoz neće počinjati sa radom u svim gradovima istog dana. Kako sada stvari stoje, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, u Kragujevcu i Novom Sadu počeće 4. maja, ali u Beogradu i Nišu od 8. maja.

Kada je reč o penzionerima ima ohrabrujućih vesti da bi se vreme koje mogu iskoristiti za šetnju moglo produžiti.

Prema dosadašnjem dogovoru, tokom prvomajske zabrane kretanja penzioneri bi mogli da imaju jedan sat pre podne za šetnju. Među predlozima mera koje bi mogle biti usvojene je i da se pomeri vreme za odlazak u prodavnicu i da ono bude od pet časova ujutro do osam časova.

Paravani za stolove, konobari sa maskama: Ovako će izgledati kafići kad počnu sa radom

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
16 Shares
Share via
Copy link