Magazin Novi Sad

Omaž Đoletu Balaševiću u Ulici Jovana Cvijića, novinarima zabranjen pristup

omaz-balasevic
Foto: Gvozden Jovanović

Sinoć je u Novom Sadu, ispred broja 33 u Ulici Jovana Cvijića, održan omaž Đorđu Balaševiću. Prošlo je tačno tri godine od poslednjeg Đoletovog koncerta na Bogojavljensku noć, a to je bio povod da se više stotina Novosađana okupi ispred kuće Balaševića. Osim u ulici Jovana Cvijića omaž  panonskom mornaru održan i u klubu Gerila.

Ulica Jovana Cvijića u Novom Sadu bila je prepuna poštovalaca ovog umetnika koji nas je prerano napustio, kako bi prisustvovali omažu priređenom povodom trogodišnjice njegovog poslednjeg koncerta u Novom Sadu.

Ispred i oko kuće porodice Balašević stvoren je ambijent kao pred neki Đoletov koncert, piše Vreme.

Publika je ovog puta bila sa obe strane ulice jer je u središtu bila bina i crvena staza, dok je prostor ispred bine bio rezervisan za odabrani broj zvanica koji su mogli iz prvih redova i u stolicama da posmatraju događaj.

“Veče pod jednom zvezdom” predstavljeno je kao muzičko-scenska priredba na kojoj su se uz veselo-setne emocije smenjivale pesme Đorđa Balaševića, neke kao snimci sa njegovih koncerata, a neke su uživo svirali tamburaši.

Na crvenoj stazi koja se pružala oko bine šetali su mladići i devojke kao na reviji u odeći koja se razlikovala od pesme do pesme i povremeno sitnom glumačkom interpretacijom dočaravali tonove i reči.

Na ekranu sa leve strane kuće postavljen je veliki ekran na kome su se mogli videti odlomci Balaševićevih nastupa, dok je projektor takođe na fasadi kuće pušta animacije i odabrane monologe slavnog kantautora.

Događaj nije imao nikakvu najavu, pa nisu poznati ni autor revije, ni autor cele muzičko-scenske priredbe, ni učesnici.

“Veče” je počelo u 19 i 15 gašenjem svetla i “Slovenskom”, a nastavljeno jednom od šaljivih Balaševićevih priča koje je pričao na svojim koncertima.

Dok je išla “Na Bogojavljensku noć“, na fasadi su se prikazivali naslovi Đoletovih pesama dok su devojke sa maramama i u starinskim haljinama šetale crvenom stazom. Oko pola 8, dok još traje pesma, na binu su izašli tamburaši.

Posle tamburaša pojavula se Olivera, Balaševićeva supruga, i rekla da je večeras tabla na kojoj piše da je ovo Ulica Jovana Cvijića neispravna, jer je, zbog broja ljudi koji se okupio u njoj, večeras postala bulevar.

Rekla je da je “ovo veče posvećeno muzama” i tome “šta se dešava sa muzama kada ih napusti onaj koga nadahnjuju.”

“Lakonogom” iliti “Otilijom” nastavljen je program, a ovu pesmu završio je violinista solo tačkom. Potom sledi “Budimpeštanski sneg”, zatim se ukratko čuju pesme “Krivi smo mi” i “Naposletku”, posle čega ponovo izlazi Olivera sa dirljivim govorom.

Program je nastavljen “Ankicom”, da bi posle nje sa uz veštačku maglu iz mase izašao vod bubnjara koji uz marš stupa ispred bine, a zatim uz tamburaše počinju da sviraju “Belu lađu”. Zatim je opet osvetljena fasada Balaševićem koji priča jednu od svojih poznatih priča.

Dok je trajala “O, mati” devojke su prvo izašle same, da bi ih mladići sustigli i sa njima, ruku pod ruku ili u zagrljaju, napravili krug oko bine.

Uz ovu pesmu počinje da veje veštački sneg. Na kraju pesme tamburaši su sišli sa bine i odsvirali uspavanku “Spavaj, spavaj, laku noć, bog ti bio upomoć” dok projektor po kući crtao trenutke iz Balaševićevog privatnog života.

Posle još jednog snimka sa koncerta, tamburaši su se vratili na binu, a sa njima su izlašli Olivera Balašević i violinista, počela je pesma “Sve je dobro kad se dobro svrši” uz koju svi učesnici izlaze ispred bine da igraju.

Potom je Olivera najavila kraj događaja, svi učesnici postaju publika koja gleda snimak sa koncerta na velikom ekranu dok se sa zvučnika čuje “Odlazi cirkus”.

Saksofon solo na kraju pesme aktvirao je topove koji su izbacili bele papiriće-konfete na kojima su se nalazili Đoletovi stihovi.

Kraj pesme označava i kraj “Večeri pod jednom zvezdom”, sat pokazuje pola 9.

Pola sata pre kraja ovog događaja na još jednom mestu u Novom Sadu upriličeno je “Veče sećanja na Đorđa Balaševića” u Gerila baru kod Trifkovićevog trga. Ova manifestacija trajaće do ponoći.

Uz inicijativu Roberta Čobana vlasnika “Kolor Pres grupe“ koja je nedavno pokrenuta, postoji mogućnost da 19. februar u Novom Sadu postane dan sećanja na Đorđa Balaševića, kada bi se uz memorijalni koncert obeležavala uspomena na ovog balkanskog umetnika.

Novinari nepoželjni

Medijskim ekipama bilo je onemogućeno da isprate događaj, javlja 021.

Iz organizacije ovog događaja, Fondacije Balašević, nije bilo prethodne najave programa, niti poziva upućenog medijima.

Nasuprot tome, događaj je mogao da se prati na zvaničnom Jutjub kanalu Đorđa Balaševića.

Mediji koji su došli da isprate događaj ostali su izvan ograđenog dela, koji je obezbeđivala kompanija “Intersec” i koji su zaustavljali novinare i novinarke, govoreći im da nema snimanja i prilaska.

Snimatelji, fotografi i novinari više redakcija takođe su pokušali da uđu, ali su ostali izvan ograđenog dela, te su odatle nastojali da zabeleže događaj.

Novinari su pokušali od policije da dobiju objašnjenje zbog čega ne mogu da prođu, s obzirom na to da se radi o javnom prostoru, ali je rečeno da im niko ne brani kretanje.

Međutim, upravo pripadnici privatnog obezbeđenja nisu dozvoljavali predstavnicima medija da uđu u ograđeni deo.

Novinarka Staša Keneški kaže za 021.rs da je došla da zabeleži događaj, ali da ih je zaustavilo obezbeđenje.

– Rečeno nam je da ne možemo da prođemo. Najzanimljivije mi je što me je policajac upitao kako neko može da nam zabrani da prođemo. Nakon toga sam prošla, ali me je obezbeđenje zaustavilo rekavši da sam novinarka i da ne mogu dalje. Kada sam pitala zašto ne mogu dalje, s obzirom na to da sam slobodna građanka ove zemlje, ponavljali su to da sam iz medija -navodi ona.

Dopisnica televizija “Nova S” Sanja Eker poručuje da nije očekivala da će se ovo dogoditi, iako je program večeri bio enigma.

– Slobodno smo prošli pored policije koja obezbeđuje ulica, ali su nas onda zaustavili radnici ‘Intersec’-a. Kada smo rekli iz koje smo televizije, poručili smo da ne možemo dalje, te da samo Radio-televizija Srbije može da prođe dalje i da snima – zaključuje Eker.

Posle izvesnog vremena i bezuspešnih pokušaja da zabeleže događaj, novinari, snimatelji i fotoreporteri su otišli.

Fan Balaševića razočaran postupcima Đoletove porodice: Ne razumem tu bahatost

Čitajte Luftiku na Google vestima

258 Shares
258 Shares
Share via
Copy link