Magazin Srbija

Šef kabineta Ane Brnabić proglašen diskriminatorom, stigla i zvanična opomena za biranje podobnih

brnabić i popović
Foto: Vesna Lalić / Nova.rs

Miloš Popović, šef kabineta premijerke Ane Brnabić, dobio je zvaničnu opomenu od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković jer je odbio da postupi po njenim prethodno datim preporukama u kojima ga je proglasila diskriminatorom.

Popović je u ime kabineta predsednice Vlade Srbije nedavno odbio predlog Saveta za borbu protiv korupcije da se imenuju tri nova člana tog tela, a obrazloženje je bilo da nisu izglasani jer kritikuju aktuelnu vlast.

Zbog činjenice da je diskriminisao nekoga samo zato što kritikuje vlast i time prekršio Zakon o zabrani diskriminacije Miloš Popović nije snosio nikakave posledice, piše Nova.rs.

Jedina njegova obaveza bila je da o rešenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti kojim ga je proglasila i zvanično diskriminatorom,  između ostalog obavesti  Savet za borbu protiv korupcije i generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića, ali Popović nije ni to uradio.

Zbog te činjenice Poverenica za ravnopravnost je uputila šefu kabineta premijerke opomenu.

Foto: Nova.rs

U rešenju o opomeni, između ostalog se navodi da je Popoviću izrečena preporuka kako bi se otklonila povreda prava.

Navodi se da mu je rešenje uručeno 18. juna 2021. godine i da su se, pošto nije postupio po preporuci u roku od 30 dana, „stekli uslovi za izricanje mere opomene“.

Na kraju rešenja se Popoviću daje dodatni rok od 30 dana da postupi po preporuci.

Portal nova.rs. podseća da je Savet za borbu protiv korupcije, inače zamišljen kao savetodavno telo vlade, u januaru 2021. uputilo je kabinetu premijerke Ane Brnabić Odluku o imenovanju pet novih članova Saveta. Na tom spisku bili su profesori Ljubodrag Savić, Vuk Radović, Ognjen Radonjić, Vladimir Obradović i finansijski stručnjak Milovan Protić.

Od pet kandidata, „zeleno svetlo“ su dobila dva, dok su trojica, među kojima i profesor Filozofskog fakulteta Radonjić, praktično proglašeni nepodobnim, navodi ovaj portal. Kao razlog navedeno je to što oni kritikuju vlast i bave se „političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe“.

Profesor Radonjić je uputio pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv kabineta premijerke zbog diskriminacije po, kako je naveo, osnovu verskog i političkog ubeđenja.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković o pritužbi se izjasnila nakon dva meseca uz ocenu da je Popović diskriminator.

Mejl novosadskog direktora koji je poslao zaposlenima je kap razuma u moru ludila

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

137 Shares
137 Shares
Share via
Copy link