Magazin

Dirljiva pisma dveju mama vraćaju veru u ljudskost

Blogerka dr Kerolin Ee, pokušala je kroz dirljiva pisma poslati poruku majkama koje ne rade i vreme provode sa svojom decom i onim majkama kojima je to zadovoljstvo uskraćeno. Ova iskrena pisma u celosti prenosimo sa portala Yumama.

Nezaposlene majke društvo često shvata olako i ne razume važnost njihovog posla. Niko ne vidi razlog za njihov umor, niko ne primećuje sve te sitne, ali neophodne i zahtevne stvari koje čine za svoj dom i porodicu. S druge strane, zaposlene mame često su kritikovane kao karijeristkinje koje ne haju previše za svoju porodicu pošto su u stanju da čitav dan provedu odvojene od dece.

Ko je u pravu? I da li je iko od njih u pravu? Da li je svaka majka – pre svega i iznad svega – majka? Da li svaka majka pokušava da pronađe najbolje rešenje za svoje najdraže, a svaki trenutak proveden uz svoje mališane ceni više od svega?

Blogerka dr Kerolin Ee pokušala je da objasni koliko je teško obema, kakve brige i radosti imaju majke koje čitav dan provode u kući i one koje su sa svojom porodicom po isteku radnog vremena. Ona je, naime, napisala pismo Nezaposlenoj majci u ime Zaposlene mame i obratno.

Draga nezaposlena mama,

Mama se igra sa decom

Mnogi ljudi se pitaju šta ti radiš svakog dana. Ja znam šta je to što radiš. Znam, jer sam i sama majka i izvesno vreme sam i sama to radila.

Tvoj posao je neplaćen i često za njega ne dobiješ čak ni zahvalnost, počinje od trenutka kad se probudiš, ali se ne završava kada odeš na spavanje. Ti radiš i vikendima i noću, kraj radnog dana ni ne primetiš. Znam da ti nagrade za to donose radost, ali ih je tako malo…

Znam i to da retko popiješ šolju kafe ili čaja. Znam da je tvoja pažnja nepodeljena, već se samo šeta od jednog trenutka ka drugom, kao i to da ne možeš da računaš da ćeš bez prekidanja ispuniti neki zadatak. Znam da nemaš vremena da odmoriš, osim ako si roditelj jednog deteta koje spava preko dana.

Poznati su mi izazovi s kojima se nosiš svakog dana, obično bez podrške. Napad besa, privikavanje na nošu, borba tokom obroka, hrana na podu, crteži po zidovima, rivalstvo između brata i sestre, to što beba ne prestaje da plače… Čini se da je tvoj posao neprekidan, kao beskonačni krug – kupuješ hranu, pripremiš hranu, pokušaš da nahraniš decu, očistiš pod, opereš sudove, a potom sve to ponoviš tri sata kasnije.

Znam da maštaš o tome da imaš makar jedan sat samo za sebe, da jedeš na miru ili dremneš. Znam da se ponekad zapitaš da li je sve vredno truda i osetiš zavist na prijateljice koje odlaze na pauzu za kafu. Znam i da ponekad, kada tvoj partner dođe s posla, želi da prilegne baš u trenutku kada ti je potrebno najviše pomoći, što te dovodi do suza.

Znam da te mnogi ne razumeju jer shvataju koliko je teško samostalno brinuti o maloj deci. Svi te zamišljaju kao nekoga ko dan provodi u ispijanju kafa dok se deca tiho igraju. Znam i da ti nedostaje finansijska nezavisnost , da ti je smešno radovanje petku – za tebe ne postoji ni petak, ni pauza. Znam da mnogo ljudine razume važnost onoga što radiš, jer radiš posao u sopstvenoj kući.

Nezaposlena mama, ne znam kako ti to uspeva.

Divim se tvom beskonačnom strpljenju, tvojoj sposobnosti da se sa svim nedaćama radnog dana suočiš nasmejana i uneseš radost u živote svoje dece. Divim se i tvojoj predanosti tome da neprestano budeš prisutna u životima dece, čak i onda kada to nije lako. Divim se tome koliko radiš, iako ne očekuješ nagradu, nikakvo unapređenje, slavu ili platu. Znam da želiš da se tvoja deca osećaju važno i voljeno i, Nezaposlena majko, pomažeš im u tome najbolje moguće.

Želela sam samo da znaš da razumem. Obe smo majke. I ja znam.

Pozdrav iz rovova,

Zaposlena mama

Draga Zaposlena mama,

Biznis mama i beba

Znam da te mnogi ponekad osuđuju jer prepuštaš brigu o svojoj deci drugima da bi otišla na posao. Neki čak smatraju da ne voliš svoju decu koliko Nezaposlena mama i da je za decu najbolje da dan provode s majkom.

Kako mogu da kažu takve stvari o tebi? Ja znam da voliš svoju decu koliko i svaka durga mama. Razmotrila si sve mogućnosti i pre nego što si začela dete. Majčinstvo je oduvek najvažnija odluka u tvom životu. Razmišljala si o njemu i u svojim srednjoškolskim danima.

Viđam te svuda. Ti si lekarka koja pomaže mojoj deci kada su bolesna. Ti si alergolog koji je mom detetu dijagnostikovao alergiju na kikiriki. Ti si fizioterapeut koji je izlečio leđa mog supruga. Ti si računovođa koi brine o našim finansijama. Učiteljica mog sina. Direktor našeg vrtića. Nastavnica fizičkog moje ćerke. Agent za nekretnine koji nam je prodao kuću. Kako bi naš svet izgledao da tebe nije bilo – da si popustila pod pritiskom onih koji smatraju da je majčino mesto isključivo u kući?

Znam da si pažljivo razmislila o poslovnim mogućnostima kako bi se zaposlenje uklopilo s planovima tvoje porodice. Znam da se budeš sat vremena pre svojih ukućana kako bi vežbala ili uživala u tišini. Znam i to da si prisustvovala važnim sastancima nakon što si čitavo veče provela uz svoje dete.

Znam da tvoja druga smena počinje kada se vratiš s posla, da oni koji te osporavaju ne razumeju da ti, uz to što obavljaš svoj posao, vodiš čitavo domaćinstvo.

Nakon što se vratiš kući, ti spremaš večeru, kupaš svoje mališane i čitaš im priče. Ušuškaš ih u krevet i poljubiš ih za laku noć. Ti plaćaš račune, ideš u kupovinu, pereš rublje i sudove – baš kao i svaka druga mama na svetu.

Ipak, znam i da osećaš krivicu jer provodiš toliko vremena odvojena od svoje dece, zbog čega ne možeš da se posvetiš sebi kada ne radiš. Znam da, dok si na poslu, ne traćiš vreme, već piješ kafu i ručaš za radnim stolom i potpuno si koncentrisana i posvećena poslu. Na kraju krajeva, izabrala si da budeš baš tu. Želiš da budeš tu.

Ti, znam, brineš o tome ko pazi na tvoju decu. Ostavljaš ih samo ljudima kojima potpuno veruješ – tamo gde su voljeni i paženi. Znam da si mnoge dane provela kod kuće i žrtvovala svoju platu da bi bila uz mališane kada su bolesni. Takođe, znam da si, u potaji, uživala u ovim danima i radovala se tome što, konačno, možeš da provodiš vreme sa svojim najdražima.

Znam da osećaš krivicu što nisi sve vreme uz porodicu. Ali znam i sledeće, Zaposlena mama: ti si sjajan uzor svojoj deci. Pokazala si im da žena može da ima karijeru, da na neki način doprinese i izvan doma, a da uz to, ipak, bude i brižna majka. Pokazala si svojim ćerkama da mogu uspeti u svemu. Pokazala si snagu, istrajnost, posvećenost i izdržljivost i činila sve s uživanjem i ljubavlju.

Želela sam samo da znaš da razumem. Zato što smo obe majke.

Pozdrav iz rovova,

Nezaposlena mama

Priča Kraljevčanke koja ima desetoro dece i dva posla motivisaće i najgoreg pesimistu

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

31 Shares
Share via
Copy link