Magazin

Direktorka Batuta: Broj zaraženih mnogo veći, možemo da kontrolišemo zarazu

Direktorka Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević kaže da je broj registrovanih slučajeva zaraženih koronavirusom je realno veći od 103, koliko je do sada potvrđenih.

Ukoliko se budemo pridržavali mera i ako se svi budemo ponašali kao mogući prenosioci zaraze, na pravom smo putu da kontrolišemo zarazu, rekla je Kisić Tepavčević, prenosi Insajder.

Podsetimo, epidemiolog Predrag Kon je već ocenio da mere protiv koronavirusa daju rezultate i pojasnio da ulazimo u fazu kada koronavirus cirkuliše u stanovništvu.

Direktorka Batuta ponovila je da je sada najvažnije da se poštuju mere izolacije i fizičke distance, što znači da ne samo da nema izlaska napolje već nema ni okupljanja po kućama.

– Ovaj virus se nalazi u nama, u nekima od nas. Imamo potvrđena 103 slučaja, ali realno da je taj broj višestruko veći. Zato svi treba da se ponašamo kao da smo potencijalni prenosioci ove infekcije – rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, većina onih koji dođu u kontakt sa koronavirusom neće imati nikakve ili će imati blage simptome koji će ličiti na običnu prehladu.

– Ali ono što je bitno stvoriće imunitet, koji ne samo da će da štiti tu osobu nego sve nas. Postepeno će da nam jača kolektivni imunitet – rekla je Kisić Tepavčević.

Kod manjeg broja se ipak očekuju komplikacije, verovatno će biti i smrtnih ishoda i upravo je to grupa koju moramo da zaštitimo, rekla je direktorka Batuta.

– Zato je jako bitno da se svi ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije. Ključna poruka je da udružimo snage, ali da se udaljimo na bezbednu razdaljinu. To je sigurno pravi put da se izborimo sa ovim virusom – rekla je ona.

Kaže da stručnjake pitaju za projekcije kada se očekuje najveći broj obolelih.

– Svaki dan nam je bitan. Efekti ovakvih mera koje smo preduzeli videće se već naredne nedelje . Mi se nadamo, i vreme će pokazati, da smo na pravom putu da kontrolišemo zarazu – rekla je direktorka Instituta Batut.

Korona će izmeniti svet i više ništa neće biti isto

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link