Lifestyle Magazin

Batut objavio preporuke kako da se hranimo tokom praznika: Budite umereni!

novogodisnja-trpeza

Ističe se da praznični period ne bi trebalo da bude izgovor za neumerenost u ishrani.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ objavi je preporuke za ishranu u vreme praznika da se uz masnu hranu koja se tada konzumira dodaju sveže salate i da glavne obroke ne treba čekati „praznog stomaka“.

Kako se navodi, prazničnu trpezu obično čini jaka hrana bazirana na pečenju, rolatima, salatama sa majonezom ili pavlakom, kolačima sa čokoladom a često je prisutan i alkohol.

„Ne možemo očekivati da na prazničnoj trpezi svinjsko meso zameni manje masno pileće meso ili da salate sa majonezom ili pavlakom zamene sezonske salate. Ipak, i ova hrana može da se nađe na trpezi uz hranu koja je tradicionalno zastupljena. Uz salatu sa majonezom možemo pojesti i zelenu salatu, a pored čokoladnih kolača možemo pojesti i one sa voćem i na taj način možemo učiniti prazničnu trpezu malo zdravijom“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je greška praznični ručak ili večeru čekati „praznog stomaka“, jer ako se preskoče doručak i ručak čovek je gladan i sigurno neće biti umeren u ishrani.

„Umesto da odaberemo manje količine nekoliko jela, mi ćemo se prejesti i naredni dan ćemo dočekati sa osećajem težine i nadutosti u stomaku“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da praznični period ne bi trebalo da bude izgovor za neumerenost u ishrani.

Navodi se da zimski period sa sobom nosi brojne izazove, jer je u tom periodu smanjena fizička aktivnost, manji je unos svežeg voća i povrća, a obroci su često kaloričniji.

Praznična trpeza: Najbolji recepti za rusku salatu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link