Beograd Vesti

Maske u školama: Direktori saslušavani u policiji, postupak obustavljen

deca skola maske

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu obustavilo je postupak protiv više od 300 direktora beogradskih osnovnih i srednjih škola, koji je pre nekoliko dana pokrenut po krivičnoj prijavi Sindikata zaposlenih u policiji.

Domaća javnost bila je šokirana ovim skandalom i apsurdom – da su direktori više od 300 osnovnih i srednjih škola u Beogradu tuženi su zato što su uslovljavali učenike i zaposlene da nose zaštitne maske u školama!

Podsetimo da se to odnosi na aktuelni period, odnosno sada u doba pandemije koronavirusa, kada je glavna i osnovna obaveza svih nas, pa tako i đaka i nastavnika, da u zatvorenom prostoru nosimo maske.

Prema rečima Vesne Vojvodić Mitrović iz Gradskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost” reč je o hitroj reakciji javnog tužioca na tužbu koju je podneo predsednik policijskog sindikata protiv direktora svih beogradskih škola.

U obrazloženju krivične prijave tako je naveden je apsurdan razlog, odnosno direktori su tuženi zato što su insistirali da učenici i zaposleni poštuju epidemiološke mere, i da u školama obavezno nose zaštitne maske.

Direktori škola saslušavani

Nekoliko direktora škola čak je saslušano u policiji, kako bi navodi iz krivične prijave bili provereni, a u ceo slučaj uključilo se i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tim povodom, prvi potpredsednik Vlade Srbije i resorni ministar, Branko Ružić, sastao se danas sa predsednikom Društva direktora Srbije i direktorom Druge ekonomske škole Dejanom Nedićem i članom Upravnog odbora Društva i direktorom Zemunske gimnazije Milošem Bjelanovićem povodom nedavnih razgovora, koje je policija, po nalogu Tužilaštva, obavila sa nekoliko direktora osnovnih i srednjih škola.

Ružić je naglasio da predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i on dele stav da je “apsurdno da se pozivaju direktori škola na saslušanja zato što poštuju mere Kriznog štaba i zahtevaju obavezno nošenje maski kao najvažnije sredstvo zaštite od virusa Kovid-19”.

Obustavljen postupak

Ministar je poručio da je, u saradnji sa Ministarstvom pravde, Tužilaštvo, nakon sagledavanja situacije, donelo odluku o obustavi postupka po predmetnoj krivičnoj prijavi.

– Daljih ovakvih razgovora sa direktorima neće biti – kazao je Ružić, a preneo Blic.

On je dodao da je jako zahvalan na posvećenosti svih zaposlenih u prosveti da se održi vaspitno-obrazovni sistem, kao i disciplina koja čini da škole ne budu mesto veće transmisije virusa.

Nedić i Bjelanović zahvalili su se u ime direktora i predsednici vlade i prvom potpredsedniku i ministru na razumevanju i razjašnjavanju nedoumice.

Antimaskeri su svoju borbu podigli na viši nivo i počeli da prete nastavnicima

Tamara Obradović

Tamara Obradović

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Ma zasto se svi pravite ludi? Kada cete da pocnete da koristite svoj mozak? Slepo crevo se ne koristi, pa se vadi. A sta cete sa mozgom koji ne radi? Pa ne moze samo da se slusaju mediji, predednici, krizni stabovi! Treba malo i svoj mozak da se koristi!

    • Ovde zakon, pre svega Ustav, kao ni Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima ne važe, jer ne postoji vladavina prava, nego kabadahija koji umišljaju da su moćni i da treba da se pitaju i odlučuju o svemu. Ovde ministri, koji su najveći ološ, obustavljaju sudske i postupke tužilaštva koji rade po službenoj dužnosti, i time štite takođe ološ, koji udruženo rade na štetu većine građana Srbije. Mi smo kriminalna država! Ali proći će i njihovo vreme.

Share via
Copy link