Srbija Vesti

Direktori prete roditeljima jer žele besplatne udžbenike: Ovo je udžbenički Gestapo!

Namera Fondacije „Alek Kavčić“ da obezbedi besplatne udžbenike osnovcima i srednjoškolcima nailazi na sve veće opstrukcije raznih interesnih grupa i pojedinaca koji su često i sami direktori škola. Prosvetni radnici i roditelji koji žele ovakvu mogućnost trpe pritiske i zastrašivanja, a direktor Fondacije Aleksandar Kavčić podelio je kakve poruke dobija od roditelja, a koje su prethodno njima upućivane.

On je prvo na Tviteru podelio svoje zapažanje i razmišljanje o kampanji koja se vodi protiv Fondacije.

– Ovo više ne liči ni na udžbeničku policiju. Ovo je udžbenički Gestapo. Zamislite direktor preti. Po Zakonu, ni jedan direktor ne sme zahtevati od roditelja ni da kupi, a ni da drugačije nabavi udžbenik. Zar je neophodno zgrtati procenat na deci – upitao je javno Kavčić.

U porukama mu se osoba žali kako su od izvesnog direktora škole dobili pretnje socijalnom službom, kao i da će deca ostati uskraćena za znanje od strane učitelja ako budu imala besplatne udžbenike.

Iz Fondacije su Udruženje izdavača udžbenika ocenili kao mafijaški kartel.

– Radi istinitog i potpunog informisanja javnosti fondacija „Alek Kavčić“ prinuđena je da na ovakav način reaguje na najnovije napade koje skoro svakodnevno dolaze od organizacije „Udruženje izdavača udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije“ (u daljem tekstu Kartel). Ova organizacija je  Kartel sačinjen od samo podskupa izdavača u Srbiji, a predvođeni su nemačkim Klett-om (u okviru koga su Klett, Novi Logos i Freska) i hrvatskim BIGZ-om. Po definiciji, kartel je „udruženje istorodnih firmi konkurenata koje time (udruživanjem u kartel) postaju monopol; dok veći profit ostvaruju diktiranjem uslova prodaje, monopolskim cenama i drugim pogodnostima, a ne smanjenjem troškova i racionalizacijom – rečeno je nedavno iz Fondacije “Alek Kavčić”.

Dalje su naveli da nigde u Zakonu o udžbenicima ne stoji da se pdf udžbenici ne smeju okačiti na internet, da je dozvoljeno da budu u pdf formatu, da nije navedena donja granica cene udžbenika na tržištu.

Profesor Kavčić, nekadašnji đak Matematičke gimnazije, doktorirao je na Karnegi Melon univerzitetu i predavao na Harvardu. Njegov patent – čitač magnetskih memorija, nezakonito je koristila globalna kompanija “Marvel”. Posle višegodišnjeg tuženja, Karnegi Melon i prof. Kavčić su dobili spor i odštetu od 750 miliona dolara. Profesor Kavčić je nekoliko puta rekao da će, deo novca koji je od parnice bude pripao njemu, uložiti u budućnost srpske dece – što je i ostvario kada je počeo sa objavljivanjem besplatnih udžbenika, piše Nova.rs.

Rat protiv besplatnih udžbenika u Srbiji: Trojica autora udžbenika iz matematike tuže Fondaciju „Alek Kavčić“

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
314 Shares
314 Shares
Share via
Copy link