Novi Sad Vesti

„Opremamo đaka kao da opremamo mladu“ – 11.200 din. udžbenici za 4. razred osnovne škole

cene udžbenika
Foto: Ustupljena fotografija

Sa štrajkom ili bez njega, dok se đaci hvataju za glavu jer se raspust bliži kraju, za glavu se hvataju i roditelji, jer početak nove školske godine znači nove izdatke, koji su, prema mišljenju mnogih – previsoki.

„Kod nas opremanje za novu školsku godinu ide kao opremanje mlade – nešto novo, nešto pozajmljeno“, a i košta skoro kao opremanje mlade, rekli bismo na osnovu komentara na fotografiju jednog našeg sugrađanina, koji je na društvenoj mreži Fejsbuk objavio račun iz jedne knjižare. Na njemu se vidi da komplet udžbenika za đaka četvrtog razreda košta čak 11.180 dinara. A to je, kaže taj tata, samo jedan od problema u nizu.

– Izdanja Logosa i Klett-a nema u novosadskim knjižarama, cene školskog pribora su drastično otišle gore. Imamo ih trojicu, navodi taj Novosađanin za Luftiku. Treće dete, kaže, dobija besplatne udžbenike, ali ne i komplet za strani jezik.

Za učenika osmog razreda, prema spisku potrebnih udžbenika koji nam je naš sagovornik prosledio, računica je 16.479 dinara.

Na njegovu objavu javljali su se i drugi nezadovoljni roditelji.

– Prošlogodišnje udžbenike nemam kome ni da prosledim, stalno se menjaju programi, jedan je u nizu komentara.

– Za prvi razred gimnazije komplet je oko 20.000 dinara, komentar je jedne mame, dok druga ističe kako je trebalo „preživeti četiri đaka“.

– Obrazovanje je postalo luksuz, umesto da bude osnovno ljudsko pravo, zaključuje jedna sugrađanka.

I to su samo udžbenici, kako mnogi kažu, a gde su još školske torbe, pribor za pisanje i crtanje, oprema za fizičko i muzičko. Kada se sve iskalkuliše, da ispratite dete u sledeći razred trebaće vam u najboljem slučaju i ugrubo – jedan minimalac.

Podsetimo, besplatne udžbenika u Novom Sadu dobijaju samo prvaci.

Kome smetaju besplatni udžbenici za školarce?

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

85 Shares
Share via
Copy link