Putovanja Srbija

Stigao Digitalni zeleni sertifikat, beleži sve osim kilograma

putovanja

Digitalni zeleni sertifikati su spremni i od danas ih preko eUprave mogu preuzeti svi građani Srbije. Digitalni zeleni sertifikat sadrži potvrdu o vakcinaciji protiv COVID-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

– Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv COVID-19 i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena. Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, Antigenskog i Serološog testa – izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Da bi se dobio Digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava, saopštila je ta vladina Kancelarija, a prenosi Nova.

Nakon prijave i odabira usluge Digitalni zaleni sertifikat prikazuje se opcija Pokreni uslugu. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije Pokreni uslugu, građani provere svoje podatke, potvrde imejl adresu i za par minuta Digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu eUprava je dostupno na sajtu.

Očitavanjem QR koda na Digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine AstraZeneka; za rezultate PCR i Antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat Serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih 6 meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno 2 meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Srpski sertifikat već priznaje Mađarska, a o međusobnom priznavanju pregovara se sa Grčkom, Slovenijom i Izraelom, a moglo bi se očekivati da naš sertifikat prizna i Turska.

Još uvek nije poznato da li će naš digitalni kovid-sertifikat priznati i druge zemalje članice Evropske unije.

Bez PCR testa ili dokaza o vakcinaciji, trenutno je moguće putovati u zemlje regiona – Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Grčka bi sledeće nedelje trebalo potpuno da otvori granicu za građane Srbije i omogući im ulazak sa PCR testom ili dokazom da je prošlo 14 dana od revakcinacije bilo kojom vakcinom protiv kovida.

Državni službenici i lekari prodaju negativne PCR testove za 4.000 din, lažne rezultate verifikuju eUprava i RFZO

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link