Koronavirus Srbija Vesti

EU priznala srpske kovid sertifikate, ali ne i sve vakcine – gde možemo sa ‘kinezom’

korona putovanje

QR kodovi koje imaju vakcinisani građani Srbije na zelenim kovid sertifikatima od danas bi trebalo da budu validni i u zemljama Evropske unije.

Tu informaciju potvrdila je Dragana Bećić iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

48 sati dok proradi sistem

– Mi smo uspešno razvili sve digitalne kovid sertifikate, koji su u skladu sa standardima Evopske unije, povezali smo se sa svim njihovim servisima, tako da se i sertifikati zemalja članica očitavaju kada dođe njihov građanin u Republiku Srbiju – rekla je ona za B92.net.

– Mi smo sve testove uspešno završili i sada je ostala samo papirologija, čekamo odluku Evropske komisije za koju se nadamo da će biti danas, uglavnom očekujemo pozitivan ishod još danas – rekla je ona.

Ističe da su u toku rigorozne tehničke procedure, kao i da je pitanje da li će one biti dostupne od sutra ili narednih nekoliko dana.

– Čekamo odluku, potrebno je da prođe nekih 48 sati, neko vreme propagacije, pa će sve biti vidljivo kroz određeni broj sati – rekla je Bećićeva.

Da li će EU priznati Sinofarm vakcinu?

– Svaka zemlja definiše koje vakcine prima i da li treba PCR test, putnik sam mora da se raspita o tome koja zemlja priznaje određenu vakcinu – objasnila je Bećićeva.

– Ako je uslov neke zemlje da ne prihvata neku vakcinu, onda je neophodan PCR test. Svaka zemlja ima svoje uslove, pa je neophodno da se turisti informišu – zaključila je ona.

Prema poslednjim podacima koji su istaknuti na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, od ukupno 27 zemalja Evropske unije, njih 15 priznaje Sinopharm vakcinu, i to: Austrija, Grčka, Estonija, Irska, Kipar,Letonija, Portugalija, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Španija.

Za ulazak u Mađarsku i Dansku nije potrebna potvrda o vakcinaciji.

Zemlje Evropske unije koje ne priznaju kinesku vakcinu su: Belgija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Nemačka, Poljska, Češka.

Bugarska državljanima svih zemalja sa crvene liste, među kojima je i Srbija, ne dozvoljava se ulazak u zemlju.

Švedska vlada je zbog povećanog rizika od širenja pandemije donela odluku o zabrani ulaska državljana Srbije. Ova odluka važi od 20.09.2021. bez obzira na potvrdu o vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Kako po regionu

U zemljama u komšiluku koje često posećujemo, kao što su Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, srpskim državljanima koji su vakcinisani kineskom vakcinom ulazak je odobren.

Izvor: Nova, b92

U Hrvatskoj počela prva otpuštanja zbog kovid potvrda, odbili testiranje pa dobili otkaz

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

38 Shares
Share via
Copy link