Magazin Putovanja

Kako će građani Srbije putovati od 1. februara u zemlje EU?

aerodrom
Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

U skladu sa preporučenim merama Saveta EU putovanja bi ubuduće trebalo da budu jednostavnija, odnosno da olakšaju kretanje putnicima.

Preporučeno je da se novim merama protiv koronavirusa u obzir uzima individualni status umesto situacije na regionalnom nivou. Izuzetak su područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima. Preporuke EU stupaju na snagu stupaju 1. februara.

Vladimir Vlaho iz turističke agencije Sabra izjavio je za Novi dan TV N1 da to znači da će putovanja građana Srbije od narednog meseca biti znatno olakšana.

Objasnio je da će period važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana, odnosno 9 meseci, od 14. dana nakon primanja druge doze vakcine protiv koronavirusa.

Vlaho je naglasio da za buster, odnosno treću dozu vakcine trenutno ne postoji vremensko ograničenje kovid sertifikata, i stoga je preporučio svima koji nameravaju da putuju da je prime.

Naglasio je i da je EU po prvi put zemljama članicama ostavila mogućnost da same odluče koje vakcine će priznati.

Kada je reč o putnicima koji se nisu vakcinisali ili preležali kovid, Vlaho je objasnio da oni moraju da imaju ili PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski sat ne stariji od 24 sata.

Podsetio je i da u ovom momentu Srbija jeste visokorizično područje za širenje koronavirusa, ali i da će zemlje članice EU tek naknadno donositi procene rizičnosti putnika iz određenih zemalja.

Vlaho je rekao da se u turističkim agencijama uzdaju u procene lekara da će broj zaraženih nastaviti da pada, i da polako izlazimo iz rizične epidemiološke situacije.

Izvor: N1

EU donela nove mere za putovanja, evo šta su ključne odrednice

121 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap