Magazin Srbija

Osmakinje devojčici iščašile vilicu i krvnički je tukle „jer ih nervira kao pojava“

mala krsna
Foto: Prinskrin/Kurir

Na izlazu iz školskog dvorišta u Maloj Krsni dve devojčice su postavile  nogu devojčici iz razreda i počele da je udaraju i čupaju. Napadnuta devojčica  je počela da beži ali u tome nije uspela nakon čega su usledili šamari i udarci. Dete jede na slamčicu jer mu je iščašena vilica ali pretnje nasilnica nisu prestale. Škola takođe još nije reagovala i preduzela bilo šta po ovom pitanju.

Majka trinaestogodišnje učenice Osnovne škole „Žura Jakšić“ iz Male Krsne koja je 16. septembra doživela stravično vršnjačko nasilje kaže da je devojčica zadobila ozbiljne psihičke i fizičke traume, uključujući iščašenje vilice, zbog čega sada jede na slamčicu. Nju su napale dve devojčice koje su starije godinu dana.

– Pitala je devojčice zašto je tuku, a one su joj odgovorile da to rade jer ih „nervira kao pojava“ i „zato što su joj šiške raspad sistema“. Kad sam videla da je u bolovima i da je povređena, odmah sam je odvela kod lekara. Ustanovljeno je da ima iščašenje viličnog zgloba, koji je vratio mikrofacijalni dečji hirurg na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. Ne sme i ne može da jede od bolova, može samo kašasto i na slamčicu, a i to odbija – ispričala je S. D.

–  Kada je dizala ruku da pokrije lice, oni su joj vikali spusti nećemo više. A onda kada bi spustila onda su je ponovo udarale! I ranije su je verbalno vređale, čerka je to prijavljivala nastavnici… – priča majka i dodaje: – Kada je došla kući pretučena, plakala je, vrištala. Bila je sva naduvena. Stavila sam je u kola i krenula kod roditelja tih devojčica. Htela sam da čujem zašto su joj to uradile, a obe njihove majke su onda bile agresivne prema meni.

– Jedna od devojčica je čak počela da mi se unosi u facu, a majke su rekle kako „njihove ćerke imaju pravo da tuku koga hoće“ – ispričala je šokirana žena.

Žrtva je juče imala prvi razgovor sa psihologom, a kako njena majka S. D. kaže,ona je i dalje u lošem psihičkom stanju iako ide u školu. Iako dve nasilnice ne dolaze na nastavu, ona strahuje od susreta sa njima.

– Dete se rasplakalo jer prete mom mlađem sinu preko sestre jedne od njih, ali i ćerkinoj najboljoj drugarici kad je sretnu na ulici – priča nesrećna žena i dodaje: – Rekla mi je Mama, one će opet stati ispred mene, šta ja tada da radim? Plašim se.

– Deca su se promenila prema njoj, u hodniku škole je zadirkuju i dovikuju: „Stop vršnjačkom nasilju“ – priča majka devojčice i dodaje da se nada da će razgovori sa psihologom pomoći njenoj ćerki, koja jede samo puding zbog povreda vilice.

U ovaj slučaj upućeni su Ministarstvo prosvete, MUP, Više javno tužilaštvo u Smederevu i Centar za socijalni rad u Smederevu.

Ministar prosvete Branko Ružić za Kurir je rekao da je upućen u slučaj vršnjačkog nasilja u Maloj Krsni i da ministarstvo prati taj slučaj.

– Škola je obavestila ministarstvo i službe ministarstva s velikom pažnjom prate slučaj i postupanje škole. Prema prvim informacijama, škola je reagovala u skladu sa svim procedurama, ali nama u ministarstvu su važniji efekti i rezultati tih procedura. Svaki vid nasilja je nedopustiv, posebno vršnjačko, i zato je važno da sve službe adekvatno reaguju – rekao je Ružić.

Majka pretučene devojčice ističe da je na sednici povodom nasilja koje je pretrpelo njeno dete odlučeno da devojčice koje su vršile nasilje ne budu kažnjene.

– Zaključili su da je bolje da se sačeka da se „stišaju strasti“. Ne mogu da verujem da te devojčice nisu kažnjene, a moje dete zbog njihovih batina ne može ni da jede dok je u školi, jer ne može da sažvaće ni bananu. U utorak je krenula na nastavu, i tada su joj iste devojčice pretile da će joj „slomiti kosti i da neće stići do kuće“ – rekla je majka S. D., dodavši da su pretili i njenom sinu, bratu pretučene devojčice, „da će proći kao sestra“, prenosi Kurir.

Izvor: Nova.rs

Doselili se iz Beograda u Vojvodinu, žalili se na vršnjačko nasilje u školi, pa im država oduzela decu

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1K Share
1K Share
Share via
Copy link