Magazin

Socijalna radnica iz Vranja podmićena skupocenim telefonom za usvajanje devojčice

Dušanka Marinković, pravnica Centra za socijalni rad iz Vranja, kao i njen kolega D. T. iz Bujanovca, uhapšeni su nakon što su pokušali da falsifikovanom dokumentacijom obezbede albanskom državljaninu S. R. da usvoji devojčicu iz Srbije, iako na to nije imao pravo.

Marinkovićeva je za ovu malverzaciju primila mito u vidu telefona u vrednosti od 1.000 evra.

“Albanac iz Bujanovca, koji živi i radi u Švajcarskoj, želeo je da usvoji dete iz Srbije, ali na to nije imao pravo jer nije naš državljanin. Zbog toga se obratio svom sugrađaninu i socijalnom radniku D. T. iz Bujanovca, koji je u pomoć pozvao koleginicu iz Centra za socijalni rad u Vranju. Sumnja se da su se potom dogovorili da falsifikuju dokumentaciju i lažno prikažu da je usvojitelj državljanin Srbije, a za tu uslugu Marinkovićevoj su obećali mobilni telefon u vrednosti od hiljadu evra. Marinkovićeva je potom falsifikivanu dokumentaciju prosledila kolegama iz Centra za socijalni rad u Bujanovcu koji su odlučivali o zahtevu za usvajanje – kazao je za portal Nova.rs izvor upoznat sa detaljim ovog slučaja.

U Centru za socijalni rad u Bujanovcu su rekli za portal Nova.rs da su dobili dokumentaciju za usvajanje u kojoj je sve izgledalo regularno.

“Mi smo dobili dokumentaciju od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijlana pitanja u kojoj je pisalo da je porodica koja hoće da usvoji dete podobna. To je sve što se nas tiče. Šta se dalje i posle dešavalo mi ne znamo, za to primanje mita smo saznali iz novina”, rekli su nam u socijalnoj ustanovi u Bujanovcu.

Istraga se vodi po nalogu niškog tužilaštva, konkretno Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije.

“Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, osumnjičena D. M., radnik u Centru za socijalni rad u Vranju i osumnjičeni D. T. radnik Centra za socijalni rad u Bujanovcu, određeno im je zadržavanje do 48 časova zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita i krivično delo zloupotreba službenog položaja. Sumnja se da je D. M. primila poklon kako bi sačinila rešenje kojim se zasniva usvojenje maloletnog lica iako za to nisu bili ispunjeni uslovi, čemu je prethodilo i sačinjavanje izveštaja neistinite sadržine od strane D. T. U pogledu navedenih okolnosti, osumnjičene će u zakonskom roku saslušati postupajući zamenik Posebnog odeljenja VJT u Nišu”, rekao je za Nova.rs Borislav Radonjić portparol Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Portal Nova.rs pokušao je da dobije komentar iz Centra za socijlani rad u Vranju gde je uhapšena Marinkovićeva zaposlena, ali se niko nije javljao na telefon.

Otac zvani hrabrost u grčevitoj petogodišnjoj borbi da vrati oduzete ćerke

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

56 Shares
Share via
Copy link