Magazin

Programi bez dela Desanke Maksimović već objavljeni, pravilnik potpisao Mladen Šarčević

Programi srpskog jezika i književnosti za treći i četvrti razred gimnazije, u kojima nema dela Desanke Maksimović, već su objavljeni u Prosvetnom glasniku od 2. juna, a pravilnik u kome se oni nalaze potpisao je ministar prosvete Mladen Šarčević 27. aprila.

Prethodno se još prošle godine o tim programima izjašnjavao Nacionalni prosvetni savet i nikakvih primedbi na to što su izostavljena dela naše poznate pesnikinje nije bilo, potvrdili su Danasu pojedini članovi NPS-a.

Sada, međutim, svi tvrde da sa celom pričom nemaju ništa i odgovornost prebacuju na Komisiju za srpski jezik i književnost koju je formirao Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je sačinila predlog.

Ministar prosvete sada tvrdi da „odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvenu zbirku velike pesnikinje „Tražim pomilovanje’, nije konačna„.

Kako je rekao, „sve je u proceduri i radnoj verziji“.

Jasna Janković, predsedica Unije sindikata prosvetnih radnika, koja je članica Nacionalnog prosvetnog saveta, kaže za Danas da se NPS o programima za treći i četvrti razred gimnazije izjašnjavao još u novembru prošle godine i da su oni prihvaćeni, te da se nijednog trenutka nije govorilo o Desanki Maksimović.

Ona je rekla da je pred Savetom bio obiman dokument od hiljadu strana, da je svako iz svoje struke gledao, pre svega šta je promenjeno i da je napravljen „slučajan propust, a ne namerna greška“.

– Prva ja se kao profesorka srpskog jezika i književnosti zalažem da Desanka Maksimović mora da bude u programu tog predmeta u gimnazijama. Ali za mene je, pre svega, pitanje zašto je nema u prvom razredu, jer se uvek radila njena rana poezija. Naravno da će NPS ponovo razmatrati predlog da se njena dela vrate u program i verujemo da će Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja to preporučiti – kaže Janković.

Predsednik NPS Radivoje Stojković, međutim, tvrdi da je materijal „u fazi razmatranja“ i da se čeka da članovi Saveta pribave mišljenje ovlašćenih predlagača i po pitanju dela Desanke Maksimović i „Proljeće Ivana Galeba“ Vladana Desnice, koji je iz obaveznog prebačen u izborne sadržaje, na šta je primedbe imala Matica srpska.

On je najavio da će primedbe zbog izbacivanja dela Desanke Maksimović i Vladana Desnice biti na dnevnom redu junske sednice Saveta, a postoji mogućnost i da bude sazvana hitna vanredna sednica ako stignu mišljenja ovlašćenih predlagača.

Stojković kaže da mu je drago zbog velikog fokusa javnosti na ovu temu „jer je to prilika da se dobiju što kvalitetniji programi“, ali dodaje da mu je žao što se predstavnici više institucija u NPS, među kojima su Univerzitet u Beogradu, Univerzitet u Novom Sadu, Matica Srpska, Društvo za srpski jezik i književnost, ranije o tome nisu oglasili.

Pravilnik o programu nastave i učenja za gimnazije, u kome su objedinjeni gimnazijski programi za sve četiri godine formalno nije još stupio na snagu, jer u Prosvetnom glasniku piše da stupa na snagu osmog dana od objavljivanja.

Ana Brnabić: Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz škola u Srbiji i tačka

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

115 Shares
115 Shares
Share via
Copy link