Novi Sad

Priča o deki Stanoju koji prosi u Novom Sadu otkriva mračnu stranu društva u kojem živimo

Fotografije starijeg čoveka koji šetajući između automobila koji čekaju na semaforu u Novom Sadu moli za milostinju izazvale su mnogo reakcija. Ovu scenu je zabeležio fotoreporter Blica Nenad Mihajlović na raskrsnici kod Merkatora u Novom Sadu i ubrzo je postala viralna.

Novosađanin Bojan Perać je otkrio da starac nije beskućnik, nije neuredan i nije neko ko noći provodi na ulici. Samo je čovek koji od svoje penzije ne može da pokrije osnovne životne troškove.

– Ovaj simpatični dekica se zove Stanoje Kuzmanović i sigurno ste ga viđali da prosi na raskrsnici kod Merkatora. Takođe ste se sigurno zapitali šta je nateralo čoveka od 77 godina da prosi na ulici, ako jeste evo par informacija – napisao je Bojan.

Stanoje i njegova supruga su iz Gornje Rumske iz okoline Šapca. Žive od njegove penzije koja iznosi 14.000 dinara i od koje se odbija rata za kredit u visini od 4.000 dinara. Stanoje je hronični bolesnik, ima astmu i visok pritisak i naravno njegove godine su same po sebi već preveliki teret. Supruga Milica ima ugrađena tri stenta i nije spozobna za rad a pritom i nema penziju.

Mesečno za lekove izdvajaju oko 6000 din, tako da je sto bi Stanoje rekao prinuđen da ”radi” na semaforu. Inače Stanoje za Novi Sad dolazi da ”radi” i po nekada zna da ostane i po par dana u Novom Sadu, pa rentira neki smeštaj-krevet kod Futoške pijace koji plaća 400 dinara, a ako koristi grejalicu dodaje još 100 dinara za noć.

deka prosjak
Foto: Nenad Mihajlović / Noizz.rs

– Molim sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu na bilo koji način da podele ovaj post i me kontaktiraju u inbox ili na broj 0631080064 kako bi dobili više informacija – napisao je Bojan Perać.

Koliko moraš da nemaš da bi u tim godinama morao da prosiš? Prožima se pitanje kada vidimo čoveka koji na raskrsnici pruža prolaznicima plastičnu činiju kako bi skupio za parče hleba.

Čovek je koji ne može da se izbori za svoj dinar, pa tako slabašan i pogrbljen pokušava na bilo koji način da se izvuče sa ruba egzistencije.

Deda iz Vojvodine othranio je lastu ispalu iz gnezda i opisao pravu malu odu ljubavi

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Šta je ovo neka vest? Gde je deda bio i šta je radio od 20 do 70 godine? Zašto nije obezbedio bolje uslove za starost pa sada mora da prosi? Baš pišete svakakve gluposti.

    • nadam se da si ti stekao uslove da svoju starost ne dozivis kao ovaj covek… Posto si iz banata verovatno znas koliko prosecni zemljoradnik ima penziju koju je placao od 20-65 god, a nisu svi stekli ovako ili onako gomilu hektara pa da mogu da ih krckaju u starosti…

      • BRAVO ZA ODGOVOR!!SIGURNO MU NIJE PENZIJA 50000 DINARA GOSPODINE LALO IZ BANATA!!

OGLAS

PARTNERI SAJTA


4.9K Shares
4.9K Shares
Share via
Copy link