Magazin Srbija

Krivični postupak protiv doktorke Grujičić, 1. do Vučića na listi SNS, za lekarsku grešku

danica-grujicic
Printscreen

Advokat Aleksandar Olenik izjavio je danas da se protiv dr Danice Grujičić vodi krivični postupak za lekarsku grešku, odnosno za krivično delo Nesavesno pružanje lekarske pomoći sa smrtnim ishodom.

Olenik je agenciji Beta kazao da je zbog istog događaja iz 2013. godine, kada je preminula pacijentkinja Dušanka Momčilović (75) iz Beograda, pri kraju i postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Ovaj postupak se, kako je rekao, vodi protiv države Srbije jer „tužilaštvo nije uradilo baš ništa“, čime je povređeno pravo na brzu i efikasnu istragu, kao deo prava na život iz člana 2. Evropske konvencije.

– Početkom 2013. godine, okrivljena dr Danica Grujičić je izvela operaciju koja je dovela do trovanja pacijenta bakterijom Clostridium Difficile, a što je kasnije dovelo do sepse i smrti pacijentkinje Dušanke Momčilović. Kao posebna radnja izvršenja ovog krivičnog dela, predviđeno je i ne primenjivanje odgovarajućih higijenskih mera, što se i desilo u ovom slučaju – rekao je Olenik.

Dodao je da je sada pokojna pacijentkinja, pre operacije detaljno pregledana i testirana, te da je utvrđeno da nije imala trovanje ovom bakterijom, niti sepsom, niti bilo kojom drugom bakterijom.

– To je bio obavezan uslov za izvođenje same operacije – istakao je advokat.

Olenik je početkom 2013. godine podneo krivčnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu s očekivanjem da se prvo uradi medicinsko veštačenje, što je uobičajeni i prvi korak u svim postupcima za lekarsku grešku.

– Nakon proteka više od pet godina, tužilaštvo nije učinilo ni jednu istražnu radnju, pa ni veštačenje, te nam je te 2018. godine, bilo jasno da je ovo već viđen scenario po kome se opstrukcijom tužilaštva, predmeti dovode do zastarelosti. Kako bi poznatu i politički uticajnu okrivljenu dr Danicu Grujičić ipak nekako izveli pred nazavistan sud i kako bi naterali tužilaštvo da radi svoj posao, te 2018. godine smo pokrenuli i postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu – ispričao je Olenik.

Po njegovim rečima, do prvog koraka tužilaštva u ovom predmetu dolazi tek 2020. godine, i to kao reakcija na postupak pred sudom u Strazburu.

– Taj prvi korak, koji je preduzelo Prvo osnovno javno tužilaštvo je odbacivanje naše krivične prijave i to od strane zamenika javnog tužioca Marije Lukić. Nakon sedam godina, krivična prijava je odbačena, a da nije izvršeno medicinsko veštačenje. Mi smo odmah uložili prigovor Višem javnom tužilaštvu, koji je usvojen i kojim je, konačno naređeno izvođenje medinskog veštačenja. Inače, bez medicinskog veštačenja se nikako ne može utvrditi postojanje lekarske greške i prosto nema valjanog razloga da se ono ne uradi, osim ako se ne vrši opstrukcija postupka – kazao je advokat.

Dodao je da je u decembru 2020. godine, nakon više od sedam godina urađeno medicinsko veštačenje, kojim je potvrđeno trovanje bakterijom Clostridium Difficile, a što je kasnije dovelo do sepse.

– Trenutno se radi dopunski nalaz i veštačenje, po našem zahtevu, u kome će se veštaci izjasniti na pitanje higijenskih mera koje su bile preduzete, jer se o ovome do sada nisu izjasnili. Što je najgore, tužilaštvo im i nije naredilo da se izjasne o preduzetim higejnskim merama i ako je to radnja izvršenja krivičnog dela za koje je okrivljena dr Grujičić. Zbog proteka vremena je izgledno da će ipak doći do zastarevanja i ovog postupka, a dr Grujičić neće imati priliku da porodici pokojne pacijentkinje i sudijama objasni kako je došlo do smrti i to samo zato što je tužilaštvu trebalo više od sedam godina da izvrši medicinsko veštačenje – kazao je Olenik.

Naveo je da jedina delimična satisfakcija može biti odluka suda u Strazburu, „ali je tu tužena država Srbija, a ne okrivljena dr Danica Grujičić“.

Grujičić je direktorica Instituta za onkologiju radiologiju i prva na poslaničkoj listi „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.

Izvor: Beta

Žujović o dr Grujičić: Beli mantil uvek treba da bude na svetloj strani, nikada na strani ugnjetavača

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Od tog Olenika šta čovek neće da čuje…za istupanja ovog čoveka definitivno mora da se zainteresuje advkoatska komora…malo malo pa objavi neki bombasti tekst jer mu verovatno teško pada što se nije probio u visoku politiku…nije ništa bolji ni kao advokata…da mu nije bilo pravnih nebuloza tipa diskriminacije i prava LGBT….niko za njega ne bi ni znao…i sada hoće da diskredituje Danicu Grujčić…dobro de…nije joj u redu da se prilepi Vučiću…nije joj u redu da stane na stranu onih koji su doveli do bombardovanja tim pre što upravo ona zagovara da bombardovanje uzrokovalo porast broja obolelih od kancera…ali sve i da je negde napravila grešku u nekoj operaciji…šta sada ?…da je javno linčujemo možda…ko može da negira činjenicu da je spasila hiljade života…uostalom pa ima li lekar pravo na grešku ako je uostalom ovo što tvrdi Olenik uopšte i tačno…sve me strah on nikada nigde nije pogrešio…i na kraju…ko ga je ovlastio da iznosi podatke iz istrage u trenutku kada ne postoji ni najniži nivo sumnje u vezi krivice… ne mogu da verujem da ovaj čovek radi kao pravnik…

OGLAS

24 Shares
Share via
Copy link