Kolumne

Dajem i uzimam život za predsednika: DJ Vučić produbljuje atmosferu mržnje, a jedan korak nas deli od tragičnih posledica

Kult vođe, rad na razvijanju podaničke svesti i ograničenog uma, kao i poltronstva koje prelazi granicu zdravog razuma opasan je i nimalo smešan društveni fenomen. Kada se na ovo pridoda mogućnost neograničenog interneta za još jedan vid propagande, kontrola svih televizija sa nacionalnom frekvencijom i svakodnevno obraćanje širokim narodnim masama nije ni čudo da pojedinci mogu da skrenu sa puta društvene tolerancije, možda čak povrede i ugroze neistomišljenike.

Da je politika rat argumenata i sukob različitih mišljenja i ideja, kanalisan kroz razvijenu kulturu dijaloga, u Srbiji je odavno zaboravljeno. Kultura i intelektualno uvažavanje suprotnosti u Srbiji se proganja, javno unižava i onda nije ni čudo što se u labilnijim individuama budi osećaj borbe na život i smrt.

Nakon bake koja je u kameru rekla da je Vučić napravio vakcine protiv koronavirusa, te da bi zaklala svakoga ko vređa Vučića isplivao je još jedan predsednikov obožavalac isprane savesti.

– Ja sam spreman da položim život za predsednika Aleksandra Vučića. Uvek uz predsednika Aleksandra Vučića – poručio je izvesni Ivan Trujić sa svog Fejsbuk profila, a preneo je Direktno. Pomalo zastrašujuća objava i iskazivanje lojalnosti jednom političaru u 21. veku.

Početkom godine je aktivista SNS-a iz Žitorađe poručio da je spreman da žrtvuje svoj, ali i tuđi život za “budućnost u koju veruje”.

– Idemo u nove pobede ‘Brže, jače, bolje’ i najbolje. I život dajemo i uzimamo za našeg predsednika, veličanstvenog Aleksandra Vučića i za svu decu Srbije. Do pobede – napisao je Atanasković V. iz ovog malog mesta na jugu Srbije.

Igranje sa ljudskom psihom nije strano vladarima i vođama koji svoje funckije u jednom demokratskom društvu vide kao nasleđene prestole, koji se ne mire da je u jednom uređenom demokratskom poretku predsednik države ili vlade samo činovnik svoga društva čiji je zadatak da upravlja pošteno i u najboljem interesu celokupne zajednice.

Kod nas se ljudi dele po svim osnovama, a to je najučinkovitiji recept za nekoga sa vladalačkim pretenzijama. Te podele se jasno produbljuju i zloupotrebljavaju umesto da činovnik sa najvećim ovlašćenjima radi na pomirenju i koheziji društva koje predstavlja u zemlji i inostranstvu.

Crno nam se piše ukoliko se nešto drastično ne promeni. Odavno smo stigli do uvreda i pretnji, a jedan mali korak smo udaljeni od tragičnijih bratoubilačkih i bezumnih scenarija. Kuda ovo sve vodi samo će vreme pokazati, ali poučeni sopstvenim i tuđim iskustvima celokupna i iskonstruisana društvena atmosfera budi strah od nekih mnogo većih tragedija koje ne želimo ni najgorem neprijatelju, a ne prvom komšiji.

Aktuelni predsednik je dirigent i DJ u ovom našem društvu. Po njegovim taktovima đuskaju svi, od ministara do radnika, te je i on najodgovorniji pojedinac za društveno stanje. Ukoliko nije sposoban da učini sve kako bi se situacija unormalila red je da podnese ostavku na sve funkcije. Ali, možete li vi zamisliti takav scenario?!

Iako se jasno pokazalo da se u današnjem svetu sve može dogoditi, da ništa nije nemoguće, čini se ipak da je ovako jedan potez previše za očekivati. Živi bili pa videli dokle ćemo stići, da li će ovo „zlatno doba“ potrajati još dugo ili ćemo shvatiti konačno da nas neko svesno drži zatočene u kamenom dobu.

Zato ću ovom prilikom posvetiti jednu pesmu predsedniku Vučiću. Svima nam nedostaju koncerti, a ovaj se dogodio pre nekoliko godina kod, kako Vučić sam kaže, naših prijatelja Nemaca. Za neke si bog, a nekima samo loš DJ.

Tihomir Stanić: Ne mrzeti nego ne pristati – mržnja će napraviti zlo

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

55 Shares
Share via
Copy link