Magazin

Cveće za poklon – kada se poklanja koja vrsta cveća?

Često smo u prilici da dragim osobama poklanjamo cveće, ali da li uvek znamo koja vrsta i boja cveća je primerena situaciji za koju biramo poklone? U narednim redovima pozabavićemo se time šta podrazumeva bonton kada se daruje cveće.

Ruže – kada je primereno birati ih za poklon?

Ruže su zasigurno cveće koje je vrlo često naš izbor za najrazličitije prilike, i to ne samo kao poklon, već i za različite vrste dekoracije. Iako predstavljaju najčešće poklanjano rezano cveće, važno je znati da boja ovog cveća određuje poruku koju ćete poslati osobi za koju je namenjeno. Široka ponuda ruža koju sadrži Cvetam online cvećara omogući će Vam da napravite pravi odabir i pritom ispoštujete simboliku različitih boja ovog cveća.

Opšte je poznato da su crvene ruže prikladan poklon u ljubavnim vezama, tj. da simbolizuju strast, odanost, romantična osećanja i zato su idealan izbor upravo u situacijama kada želimo da izrazimo naknlonost partneru, zahvalnost ili da jednostavno obradujemo svoju drugu polovinu datumima važnim za tu vezu/brak.

Belim ružama pripisuje se uglavnom simbolika čednosti, iskrenosti i bezgrešnosti; žutim pak dvojako značenje pripisuje tradicija – s jedne strane, mogu da budu znak prijateljstva i veselja, s druge, neverstva i ljubomore. Tamnoljubičaste uglavnom označavaju izdvojenost, posebnost; ljubičaste, kao i uopšte ruže bez trnja, mogu da pošalju poruku naklonosti koja se rađa na prvi pogled. Narandžaste simbolizuju uglavnom žudnju, a plave (verovatno zbog načina na koji se postiže njihova neprirodna boja) znak su nemogućeg.

Orhideje – koje značenje nosi ovo popularno cveće?

Orhideje su uopšte čest izbor kada nekome želimo da poklonimo primerak saksijskog cveća. Simbolizuju najrazličitija značenja i poruke – od želje za posebnošću i za uspehom, preko ljubavi, rafinirane lepote, romanse, želje za intimnošću, pa sve do prijateljstva, želje za velikim dostignućima u karijeri i slično.

Saksijsko cveće zahteva više pažnje, adekvatne uslove i negu, pa je potrebno da imate u vidu da li osoba za koju biste odabrali orhideje voli takav vid brige o biljkama. Ako niste sigurni, uvek je proverena neka od opcija rezanog sveća, koje ima kratak životni vek, ali ne zahteva nikakvu posebnu pažnju.

Ljiljani – iznenadiće Vas koje sve poruke može poslati odabir ovog cveća

Buketi koji u sebi sadrže cvetove ljiljana idealan su izbor za najrazličitije prilike. Pre svega, ljiljani označavaju čistoću, plodnost i sećanje, pa ne čudi što su često deo memorijalnih buketa. Beli ljiljani posebno su pogodni kao poklon za venčanje upravo zbog simbolizovanja čistote i plodnosti.

Crveni ljiljani mogu biti idealna zamena crvenim ružama ukoliko želite da iskočite iz šablona i svojoj drugoj polovini pošaljete romantičnu poruku na malo drugačiji način; roze ljiljani mogu biti izraz divljenja i prijateljskih osećanja, dok su žuti ljiljani idealan izbor za poruke odanosti i lepih želja prilikom novih početaka.

Ne odlikuje ih neki specifičan miris, ali neka saznanja pokazuju da ljiljani mogu biti izrazito toksični za kućne ljubimce, pa ako znate da ih onaj kome poklanjate ima, razmislite i o tim karakteristikama ovog cveća.

Gerberi – još jedna vrsta univerzalno primenljivog rezanog cveća

Zbog svoje neobične lepote gerberi su često ideja za poklon u brojnim prilikama. Najrazličitija simbolika se vezuje za ovo cveće – crveni su idealan poklon za osobu za koju vas vežu romantične emocije; ružičasti označavaju poštovanje i divljenje; tamniji ružičati cvetovi gerbera šalju poruku zahvalnosti, a mogu se poklanjati i u prilikama kada dragoj osobi želimo što brži oporavak.

Beli gerberi imaju jako široku simboliku i zato se mogu poklanjati kao znak nevisnosti i čistote prilikom venčanja, krštenja, rođendana, godišnjica braka, mogu se poklanjati kao izraz želje za dobrim zdravljem osobe kojoj su namenjeni, a takođe mogu da budu dobar izbor roditelja koji žele da poklone cveće svom detetu u određenim prilikama.

Ukoliko želite da poklonite buket cveća od različitih vrsta cvetova, možda će Vam biti značajna informacija da su gerberi idealna kombinacija sa ljiljanima ili hrizantemama. Posebno važan podatak za gerbere jeste da spadaju u vrlo izdržljive vrste cveća, te da rezani mogu opstati i do 14 dana. To je prilično dug vek za rezano cveće uopšte, zbog čega su često izbor i za dekoracije prostora u raznim prilikama.

Kada se poklanjaju ostale vrste cveća?

Pored najpopularnijih, već navedenih vrsta cveća, postoji i sijaset drugih vrsta za koje se možete opredeliti u različitim prilikama. Tako lale simbolizuju ponos i slavu, magnolije pak dostojanstvo i otmenost (iako postoji verovanje da ih vrlo često poklanjaju i neverni mukarci), hortenzije označavaju srdačnost i dobar su izbor kada želite da se pomirite sa nekim i ponovo uspostavite narušene odnose, a nose se i na groblje.

Za gladiole se vezuje verovanje da ih ne treba poklanjati voljenim osobama jer simbolizuju prenagljenost, ciklama takođe može iznačavati stidljivost i premišljanje, pa i nju treba izbegavati kao poklon ljubavnim partnerima. Narcisi su dobra ideja za poklon kada želite da poručite nekome dobrodošlicu, ali ukoliko poklanjate žuti narcis, on može simbolizovati prezir. Zumbuli označavaju setu, krinovi su cveće uglavnom za tužne prilike.

Sada kada znate šta označava koja vrsta cveća u kombinaciji sa određenom bojom, nastojte da uskladite svoja osećanja sa donekle konvencionalizovanim značenjem cveća, kako biste svojim dragim i voljenim osobama poslali pravu poruku!

Share via
Copy link