Lifestyle Magazin

Travertin – dekorativni kamen koji će poboljšati izgled svakog prostora

Koloseum

Da li znate šta spaja Koloseum u Rimu i most na Drini u Višegradu?

Odgovor je veoma jednostavan – travertin. Materijal od koga su izgrađene obe monumentalne građevine koje su postale čuvene po svojoj lepoti.

Travertin je vrsta prirodnog kamena koji se vekovima koristi kao građevinski i dekorativni materijal u zgradama, domovima i pri stvaranju umetničkih dela od kamena. Njegove jedinstvene karakteristike i svestranost čine ga odličnim izborom za podove i zidove enterijera. Zbog svog sofisticiranog izgleda, travertin može da kreira rustičan, ali i moderan izgled.

U ovom tekstu ćemo istražiti sam pojam travertin, istoriju upotrebe ovog kamena, ali i načine na koje se on danas najviše koristi. Nastavite da čitate i saznajte sve o travertinu!

Šta je travertin?

Dekorativni kamen travertin je danas poznat po svojoj širokoj upotrebi u domovima, a za početak ćemo da objasnimo gde nastaje ovaj prirodni kamen.

Travertin je sedimentna stena koja se formira od naslaga kalcijum karbonata koji se nalaze u prirodnim izvorima, toplim izvorima i krečnjačkim pećinama. Odlikuje se poroznom i grubom teksturom koja mu daje prirodan i rustičan izgled. Dolazi u nizu boja, uključujući bež, slonovaču, zlatnu i srebrnu, a može se obraditi na različite načine kako bi se postigao specifičan izgled. Dve najčešće završne obrade su brušenje i poliranje.

Brušeni travertin ima glatku i mat površinu kojom se dobija pomalo starinski izgled, dok polirani travertin ima sjajnu i reflektujuću površinu. Svaka završna obrada ima svoju jedinstvenu privlačnost, a izbor zavisi od željenog izgleda i primene.

Travetin

Gde se prirodno nalazi travertin?

Travertin se nalazi na mnogim lokacijama širom sveta. Najveći kamenolomi i prirodna nalazišta su u Italiji, Turskoj, Meksiku, Peruu i Sjedinjenim Američkim Državama. Kvalitet i karakteristike travertina mogu varirati u zavisnosti od lokacije i procesa ekstrakcije. Primera radi, italijanski travertin je poznat po svom visokom kvalitetu i jedinstvenim šarama, dok turski travertin ima doslednu boju i teksturu.

Travertin se vadi iz kamenoloma i prirodnih naslaga, a lokacija izvora može uticati na cenu i dostupnost kamena. Italijanski travertin je tako skuplji od turskog ili meksičkog travertina zbog svoje retkosti i velike potražnje.

Istorija travertina

Travertin ima bogatu istoriju koja datira još od antičkih vremena. Ovaj kamen je korišćen u izgradnji mnogih poznatih zdanja i građevina. Rimljani su bili prvi koji su masovno upotrebljavali travertin, koristeći ga za izgradnju Koloseuma, Fontane di Trevi i čuvenih rimskih kupatila. U periodu renesanse, travertin je korišćen u izgradnji mnogih zgrada u Italiji, uključujući i baziliku Svetog Petra u Vatikanu.

Travertin takođe ima kulturni značaj u mnogim zemljama. U Turskoj, drevni grad Hijerapolis je u potpunosti izgrađen od travertina, a sada je pod zaštitom UNESCO-a. U Meksiku, drevni grad Maja Čičen Ica ima mnoge strukture napravljene od travertina.

Prednosti travertina

Travertin ima mnoge prednosti kao dekorativni kamen. Izdržljiv je i dugotrajan, sa prirodnom otpornošću na ogrebotine i mrlje. Takođe je otporan na toplotu, što ga čini idealnim izborom za upotrebu u otvorenim prostorima kao što su terase i okolina bazena.

Travertin je svestran i može imati različite namene, pa se zato upotrebljava za podove, zidove, radne ploče i spoljno uređenje. Njegov prirodni i rustčni izgled može upotpuniti niz stilova, od tradicionalnih do modernih. Pored toga, travertin dolazi u nizu boja i završnih obrada, pružajući mnoge opcije koje odgovaraju velikom spektru željenog dizajna.

Travetin ploča

 

Održavanje travertina

Pravilno održavanje je ključno za očuvanje lepote i dugovečnosti vašeg travertina. Evo nekoliko saveta o tome kako da se pravilno negujete i održavate travertin:

  • Redovno čistite: brišite površine od travertina mekom, vlažnom krpom. Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija ili abrazivnih sredstava za čišćenje, jer mogu oštetiti površinu kamena.
  • Zapečatite kamen: travertin je porozan kamen, što znači da može lako da apsorbuje tečnosti i mrlje. Da biste to sprečili, preporučuje se da svoje travertinske površine jednom godišnje zaptivate zaptivačem za kamen.
  • Zaštitite od ogrebotina: iako je travertin izdržljiv kamen, još uvek se može izgrebati ili urezati kiselim tečnostima poput limunovog soka i sirćeta. Pazite da ne stavljate kisele tečnosti direktno na kamen i koristite podmetače ili prostirke ispod predmeta koji mogu ogrebati površinu.
  • Odmah rešite mrlje: ako nešto prospete po površini od travertina, očistite to što je pre moguće. Ako se mrlja ipak pojavi, pokušajte da je uklonite mešavinom sode bikarbone i vode. Nanesite mešavinu na mrlju, prekrijte je plastičnom folijom i ostavite da deluje 24 sata pre nego što uklonite i očistite područje.

Prateći ove savete za održavanje, vaš travertin možete održati lepim dugi niz godina.

Travertin je zapanjujući prirodni kamen koji nudi niz prednosti kao dekorativni materijal.

Od svojih jedinstvenih šara i tekstura do velike izdržljivosti i svestrane upotrebe – travertin je odličan izbor za poboljšanje izgleda svakog prostora. Razumevanjem drugačijih tipova i prednosti travertina, možete doneti promišljenu odluku pri izboru ovog elegantnog kamena.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
20 Shares
Share via
Copy link