Balkan Magazin

Objavljena lista najsrećnijih gradova na svetu, na njoj čak 4 iz komšiluka

koprivnica
Foto: Profimedia

Na listi najsrećnijih gradova na svetu, prema londonskom Institutu za kvalitet života, našla su se dva grada iz Hrvatske i po jedan grad iz Slovenije i Crne Gore, kada je naš region u pitanju.

Rangiranje je napravljeno na osnovu hiljada indikatora koje su temeljno razvili istraživači, a koji se direktno odnose na kvalitet života i osećaj sreće njegovih stanovnika. Položaj grada na rang listi rezultat je stvarnog blagostanja stanovnika, prenosi Nova.rs.

Istraživači su gradove ocenili prema 24 različite oblasti aktivnosti, podeljene u 5 ključnih kategorija, a to su građani, upravljanje, životna sredina, ekonomija i mobilnost. Pošto je gradove teško precizno kategorisati, oni su podeljeni u tri grupe – zlatne, srebrne i bronzane.

Analizirajući funkcionisanje grada, pošlo se od pretpostavke da njegovu aktivnost u oblasti izgradnje najsrećnijeg mesta za život treba analizirati imajući u vidu 24 različite oblasti delovanja, kao što su sistem obrazovanja, socijalna uključenost stanovnika, BDP i produktivnost, uključenost stanovnika u procese donošenja odluka, dostupnost javnog e-servisa, pristup zelenim površinama itd.

Tako su prvih pet najsrećnijih gradova u 2023. koji nose zlatnu kategoriju danski Arhus, Njujork, Vankuver, Cirih i Ženeva. Ostali „zlatni“ gradovi su zapadnoevropski, američki i australijski gradovi.

Od hrvatskih gradova Zagreb je u bronzanu kategoriju ušao na 138. mestu, a Koprivnica, koja ima svega 30.000 stanovnika, nalazi se na 164. mestu.

Od drugih gradova iz regiona, Beč je zajedno sa još 13 austrijskih gradova završio na „srebrnom” 49. mestu, dok su ostali gradovi u bronzanoj kategoriji – Ljubljana na 122. mestu, Budimpešta na 162. mestu, a Podgorica na pretposlednjem, 199. mestu.

Izvor: Nova.rs

Finska najsrećnija zemlja na svetu, gde je Srbija prema najnovijem izveštaju

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
16 Shares
Share via
Copy link