Magazin

“Kakav Crni petak, nema veze sa životom”: Trgovci napumpaju cene, pa kao daju “popust”

Crni petak
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Građani na Zapadu i u Americi čekaju ovaj takozvani “crni petak” zbog ekstremnih popusta kako bi kupili neki proizvod na koji su čekali mesecima. Ali u našoj zemlji sniženja na poslednji petak u novembru ne mogu se porediti sa zapadnim.

– Popusti apsolutno nisu realni, cene su previsoke, kvalitet je diskutabilan. Apsolutno ne koristim taj crni petak, svi znamo kakve su nam cene – kažu neki od anketiranih Beograđana za Kurir TV.

Pompa oko crnog petka je kod nas stigla pre deceniju, a tek od pre par godina trgovci ozbiljnije forsiraju tu priču. Ipak ono što nedostaje jeste pad cena tog dana, kao što je recimo u Americi.

– Black Friday je ovde samo fama, marketinški trik kojim zapravo trgovci pokušavaju da dovuku potrošače u svoje radnje i da im prodaju proizvode koji su uglavnom iste cene kolko su bili i mesecima pre toga – kaže Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.

Prema zakonu o trgovini, crni petak spada u akcijsku prodaju kada je prodavac dužan da oglasi tu akciju i da kaže koja je bila prethodna cena proizvoda, do kada traje akcija kao i da tu robu izdvoji na posebno mesto.

Prema rečima Dejana Gavrilovića iz Efektive, trgovci često obmanjuju potrošače.

– Mi smo nedavno to i objavili, primer trgovca koji prodaje neki proizvod za 12.000 dinara, stavio je oznaku Black Friday i popust 30 posto, a u komentarima na fejsbuku tog prodavca vidimo da je pre nekoliko nedelja taj proizvod koštao isto toliko. To je obmana potrošača, nije nikakva akcija – ističe Gavrilović.

Zakon je po ovom pitanju ostao nedorečen jer eksplicitno ne brani takvo ponašanje trgovaca.

Zato, ukoliko ste ljubitelj šopinga i volite da kupujete na sniženjima, otvorite oči, razmislite dobro da li vredi potrošiti teško zarađen novac i da li to nešto zaista vredi.

MUP Srbije upozorava građane na moguće prevare uoči „Crnog petka“, evo na šta obratiti pažnju

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link