Magazin

U ovoj zemlji žive hiljade Srba, sobe se izdaju za 950 €, građani jedva plaćaju kirije

bec

Cene na tržištu nekretnina u Austriji već godinama neprestano rastu, a usled pandemije i rata u Ukrajini – stanovanje postaje pravi luksuz.

I to nije slučaj samo tamo, već svuda u svetu; ipak, cene su negde već bile „dovoljno visoke“, da je pitanje kada će doći do tzv. pucanja balona.

Situacija je, pre svega, teška u Insbruku, gde su cene soba za studente drastično skočile. Istraživanje Radničke komore (AK) je pokazalo da je lani – soba u zajedničkom stanu u delu grada Volten – mesečno koštala 950 evra.

„Ta cena je rekordna u našem istraživanju“, navodi se u saopštenju AK. U gotovo svim delovima Insbruka porasla je cena soba.

Poređenja radi, maksimum iz 2020. je 800 evra.

– Apsurdno visoke cene koje se naplaćuju studentima pokazuju kako je teško stanje na tržištu nekretnina – ukazao je predsednik AK pokrajine Tirol, Ervin Cangelr, i rekao da rastu i cene stanova, zbog mnogo studenata iz inostranstva i drugih austrijskih gradova koji dolaze u Insbruk.

– To je dovelo do rasta kirija koje građani više ne mogu da priušte sebi – upozorio je Cangerl, a AK Tirola se nada da će studentski kampus, na kojem se radi, doneti rasterećenje.

A da je austrijsko tržište generalno popularno, i u jeku ratnog sukoba i nakon pune dve godine od starta pandemije, dokazuje situacija u Beču, gradu koji je dostigao više od 700.000 noćenja u martu ove godine.

Ova evropska metropola je time ostvarila plus od 696 odsto u odnosu na isti period u 2021. godini. U poređenju sa martom 2019, ostvareno je 55 odsto noćenja. U prvom kvartalu 2022. godine zabeleženo je 1,4 miliona noćenja, što je 560 odsto više nego u prethodnoj godini.

Neto obrt smeštajnih objekata u periodu od januara do februara 2022. je iznosio 38 miliona evra. Od ukupno 709.000 noćenja, najveći broj turista koji su u martu boravili u Beču došao je iz Austrije, Nemačke, Ukrajine, Italije, SAD, Španije, Francuske, Britanije, Rumunije, Izraela.

Nekretnine u Srbiji: Gde su najskuplji kvadrati?

146 Shares
146 Shares
Share via
Copy link