Magazin

Čedomir Jovanović mora da vrati više od 200 hiljada evra državi jer je imao manje od 1% na izborima

ceda
PRINTSCREEN/KURIR TV

Lista Čedomira Jovanovića “Moramo drugačije” mora da vrati 216.700 evra u budžeta Srbije, jer je imala manje od jedan odsto glasova, što je budžetski cenzus.

Nijedna od 18 parlamentarnih lista nije se unapred odrekla novca iz budžeta za finansiranje izborne kampanje, s tim što je svega sedam položilo izborno jemstvo, prenosi list Blic.

Prema navodima Blica, to su liste Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke, koalicija Zavetnici – Dveri, NADA, Srbija protiv nasilja, SDA Sandžaka i Čedomir Jovanović “Mopramo drugačije”.

Ministarstvo finansija je na račun tih sedam lista 6. decembra isplatilo po 25.394.444 dinara ili 216.700 evra.

Da ne bi vraćale taj novac, svaka od sedam lista je morala da pređe budžetski cenzus od jedan odsto za većinske liste, odnosno 0,2 odsto za manjinske.

Pošto jedino lista Jovanovića nije prešla “budžetski cenzus”, odnosno osvojila je 0,24 odsto glasova, taj novac mora da vrati u budžet.

On za “Blic” kaže da će novac vratiti.

– Vratiću taj novac u skladu sa zakonom – tvrdi on.

Zanimljivo, Jovanović je svoju kampanju uglavnom vodio na društvenim mrežama koja je znatno jeftinija od reklamiranja na klasičnim medijima.

Zbog toga se postavlja pitanje zašto je uopšte tražio 216.700 evra iz budžeta i kako je garantovao da će toliki novac vratiti u državnu kasu ako su i raniji izbori ukazivali da će teško osvojiti jedan odsto glasova i preći budžetski cenzus.

Čedomir Jovanović kaže da je izborno jemstvo položio svojom nekretninom.

– Položio sam izborno jemstvo u skladu sa zakonom tako što sam deponovao protivvrednost svoje nekretnine. Sve sam uradio u skladu sa zakonom tako da nema ničeg spornog – poručio je Jovanović.

Još četiri liste nisu prešle cenzus, ali nisu ni dale izborno jemstvo, pa nisu ni dobile pomenutu sumu.

Radi se o listama Narodne stranke, Zajedno za budućnost, Srbija na Zapadu i Albanska demokratska alternativa.

Izbori u Srbiji 2023: Tajna Nestorovićevog uspeha na putu od medicine, preko numerologije do politike

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link