Novi Sad Vesti

Večeras počinje Buna protiv mafije, evo političara koji su najavili dolazak na protest u NS

protest gup
Protest ispred Pokrajinske vlade, foto: printscreen

Večeras (28.7.2022.) u 19 časova u Novom Sadu počinje protest pod nazivom Buna protiv mafije.

Protest će se održati ispred policijske stanice u  ulici Pap Pavla.

Protest je reakcija nevladinih organizacija na nasilje koje je civilno obezbeđenje gradskih vlasti sprovelo nad demonstrantima na skupu održanom povodom usvajanja GUP-a 21. jula.

Kako prenose mediji, na protest će doći i visoki funkcioneri, javne ličnosti i opizicione stranke.

Nevladine organizacije koje organizuju protest zahtevaju da se procesuiraju oni koji su odgovorni za nasilje nad demonstrantima pre i tokom sednice Skupštine grada Novog Sada.

– Batinaši i policija predstavljaju i brane mafiju koja vodi ovu državu, a za koju očigledno zakoni ne važe! Ovo ne sme proći bez odgovora svih ljudi kojima je do Novog Sada i Srbije stalo – piše u pozivu niza organizacija civilnog društva na protest.

Demonstrate su podržali i čuveni srpski glumci i umetnici, kao što su Svetlana Bojković, Gorica Popović, Radoslav Milenković, Dušan Petričić, Goran Marković…

Protestu protiv nasilja u Novom Sadu pridružiće se i predstavnici opozicionih stranaka. Marinika Tepić, potpredsednica SSP, potvrdila je za “Novu” da će se pridružiti demonstrantima. Ona je rekla da građani imaju pravo da protestuju i iskažu svoje protivljenje zbog svake odluke vlasti, ali niko nema pravo da ih zbog toga šikanira i životno ugrožava, a kamoli privatni batinaši.

– Ići ćemo sa našim gradskim odborom u Novom Sadu, kao i prošli put. Kao što znate, mi smo kao SSP u ponedeljak i utorak podneli dve krivične prijave Tužilaštvu i protiv pripadnika Žandarmerije, pripadnika obezbeđenja i drugih službenih lica, kao i posebu prijavu protiv batinaša iz privatne firme “Intersec team” zbog prekomerne upotrebe sile, protivzakonitog “hapšenja”, jer su se iživljavali nad okupljenim građanima – navodi Tepić.

U Novi Sad idu i predstavnici DS – Zoran Lutovac i Dragana Rakić, kao i članovi novosadskog odbora DS na čelu sa Nebojšom Novakovićem. Rakić kaže da se građani s pravom bune protiv nasilne i kriminalne gradske vlasti.

– Potpuno je jasno da sadašnja gradska vlast u Novom Sadu ima svoju parapoliciju koju sistematski plaća preko različitih sportskih klubova i poslova koji se finaniraju iz gradskog budžeta, a koju koristi za zastrašivanje i fizičko maltretiranje aktivista građanskih i političkih organizacija. Događaji ispred Skupštine od pre sedam dana su još jednom pokazali da su novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, njegovi poslodavci i njegovi saradnici spremni da nasilno odgovore svaki put kada osete da su im ugroženi vlast i poslovne mahinacije – navodi Rakić.

Ona ističe da građani s pravom negoduju i postavljaju pitanje – čija naređenja slušaju novosadski policajci?

– Da li je posao policije da štiti građane od SNS batinaša ili da tim istim batinašima asistira i dodaje lisice kojima se nezakonito privode i hapse građani – upitala je Rakić.

Na protest će doći i predstavnici koalicije Moramo. Aleksandar Jovanović Ćuta, budući poslanik u republičkom parlamentu kaže da u Novi Sad dolaze svi – stranka Zajedno, Ekološki ustanak, Akcija, Ne davimo Beograd…

– Idemo zato što Novi Sad treba da bude prestonica kulture, a ne batinjanja i kriminala. Nek dobro razmisli svako šta će se desiti kad bude zakon krenuo da se sprovodi. Svi će oni odgovarati. U ovom bezakonju je tako, ali uskoro će doći vreme kada će zakon da radi. Neka svako dobro razmisli šta radi –  rekao je Jovanović za “Novu”.

Otvoreno pismo majke jednog od &“zgubidana“ gradonačelniku Novog Sada

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

491 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap