Magazin Srbija

Brat Zorana Babića nelegalno gradi kompleks u Vrnjačkoj Banji: Ugrožen izvor mineralne vode

Brat od strica v.d. direktora Koridora Srbije Zorana Babića gradi ogroman stambeni kompleks u Vrnjačkoj Banji za koji je građevinska inspekcija utvrdila da ugrožava izvor mineralne vode Snežik, te da je plan gradnje nelegalan.

– Ma ne mogu, bre prijatelju, ništa da ti objašnjavam… Odakle mi pare? Pa našao sam! Znaš li ti kako se gradi zgrada? Ništa se ne plaća, prijatelju. Nego daješ u kvadraturi. Znači, ne trebaju ti pare uopšte! Graditelju daješ procentualno kvadraturu – bio odgovora Zoranovog brata Gorana Babić, na pitanja BIRN-a o tome odakle mu novac za izgradnju velikog stambenog bloka u Vrnjačkoj Banji budući da se nikada ranije nije bavio građevinskim poslovima, niti je imao neki drugi unosan biznis i uspešno preduzeće.

Pedesetosmogodišnji rođak Zorana Babića svoj građevinski prvenac podiže na ekskluzivnoj lokaciji na samom obodu banjskog parka, tik uz izvorište mineralne vode Snežnik koje se nalazi u zoni sanitarne zaštite.

Babić zida grandiozan stambeni objekat od skoro 4.000 kvadrata i čak 84 stana, koji odudara od arhitektonsko-urbanističke celine centralnog banjskog parka, na mestu za koje je građevinska inspekcija utvrdila da je uređeno Planom generalne regulacije koji nije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Inspekcija je utvdila da se dozvole za gradnju u zonama zaštite izvorišta (u kojoj gradi i Babić), zidaju na osnovu Plana generalne regulacije koji ne sadrži elaborat o njihovoj zaštiti, što inače bitno utiče na određivanje pravila građenja.

Zbog toga je inspekcija predložila ministarstvu da zabrani dalju primenu Plana generalne regulacije, a iz Ministarstva poručuju da će o daljim merama odlučiti nakon što Ustavni sud oceni zakonitost pomenutog dokumenta i dodaju da je postupak pokrenut.

Iako nema formalne potvrde da Zoran Babić “ima prste” u ovom unosnom poslu, on je redovno obilazio gradilište, a izvori BIRN-a iz Vrnjačke Banje kažu da je blizak sa bratom i da važi za čoveka sa velikim uticajem u banji.

Iako se sastao sa novinarima BIRN-a, Babić nije želeo da komentariše navode o nelegalnoj gradnji, objavio je BIRN u reportaži “Vrnjačka Banja na vodi”.

Galens traži izmenu regulacionog plana na Jahorini zbog novog hotela (VIDEO)

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

209 Shares
209 Shares
Share via
Copy link