Magazin Recepti

Božićna trpeza: Najbolji recepti za česnicu

recept česnica
Printscreen

Recept za česnicu su mnogobrojni i drastično se razlikuju od regiona do regiona naše zemlje. Nakon što smo prethodnih nekoliko nedelja „pročistili“ organizam uz posna jela, domaćica rano ujutro, na Božić, mesi testo od kojeg će se praviti česnica ili božićna pogača.

U česnicu se stavlja novčić koji će onom ko ga pronađe doneti sreću i blagostanje. Novčić se daje domaćinu koji ga stavlja u ikonu. Kada je pečena, iznosi se na trpezu i okreće se i lomi kao i slavski kolač.

Najvažnija stavka na Božićnoj trpezi je česnica, a tek onda idu sarma, ruska salata i pečenje.

U zavisnosti iz kojeg ste kraja, česnica se pravi kao slana pogača ili kao slatka pita sa orasima (u Vojvodini se pravi slatka varijanta).

Izvorno, česnica se mesi bez kvasca i osnovni recept je da se pomešaju brašno, puter, jedno celo jaje i jedno žumance. Mesi se i dodaje pomešano mlako mleko i mlaka voda u koje smo prethodno rastvorili šećer i so. Sve se zajedno mesi petnaestak minuta, pre pečenja se stavi novčić ili zlatnik, oblikuje i stavi u podmazan pleh. Pogača se premaže žumancetom.

Pogledajte još neke ideje za česnice.

Klasična česnica

Klasična čestica
Foto: Zorica Stajić

Ovo je klasičan recept za česnicu, sa tim što se koristi kvasac, i to onaj u kocki.

Za pripremu ove prave domaće božićne pogače, pogledajte recept korak po korak.

Priprema

  • 1 jaje
  • kocka kvasca
  • 2 dl mleka
  • 2 dl vode
  • 3-4 kašike ulja
  • brašna, da se zamesi srednje meko testo (oko 700 gr)
  • kašika šećera
  • kašika-dve soli

Priprema

  • Stavite kvasac u malo mlakog mleka, dodajte šećer i ostavite da kvasac odradi svoje.
  • U poseban sud stavite brašno, dodajte so, ulje, nadošli kvasac, ostatak mlakog mleka i mlake vode, pa zamesite testo. Dobro ga umesite rukama, da bude nelepljivo i glatko.
  • Sud, u kome ćete peći hleb, podmažite uljem i rastanjite testo. Odvojte od testa određenu količinu, od koje ćete po svojoj želji napraviti ukrase. Naravno u testo ubacite novčić, dren, pasulj ili šta vi ptaktikujete.
  • Premažite česnicu umućenim žumancetom, i ostavite da malo odmori.
  • Sada stavite česnicu u zagrejanu rernu i pecite, najpre na 200 stepeni a onda smanjite na 150. Pecite dok ne porumeni.

Vojvođanska česnica

vojvodjanska-cesnica
Foto: domacirecepti.net

Vojvođanska česnica se pravi sa tankim korama, najbolje bi bilo domaćim, a ako niste u mogućnosti da ih razvijate, mogu da posluže i kupovne, šećerom, orasima, medom, suvim grožđem i margarinom.

Za tačan redosled ređanja fila i kora vidite recept.

Sastojci

  • 500 gr tankih kora
  • 300 gr oraha ( 200 mleveno,100 sitno seckano ili krupno mlevenih)
  • 100 gr meda
  • 150-200 gr šećera
  • 100 gr suvog grožđa, može i više – po želji
  • ulje i voda za premazivanje (300ml)

Priprema

  • Suvo groždje potopiti u mlaku vodu, pa ostaviti 5-10minuta da nabubri.
  • Tepsiju pouljiti pa staviti 3 kore, po njoj ravnomerno staviti orahe i šećer pa posuti grožđem.
  • Staviti dve kore pa poprskati vodom i medom,pa posuti orasima i šećerom.
  • Tako uraditi do kraja, ravnomerno raspodeliti orahe i šećer i suvo grožđe, odgore staviti 3 kore, premazati uljem i vodom, izbušiti nožem i staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Najbolje bi bilo da preko cele česnice stavite još jedan list kore, koju čete kasnije skinuti. Ona će zadržati ostale kore da se ne dižu, ravnomerno će ispod nje česnica biti pečena, a ta kora će biti tamnija, slobodno podvirite ispod nje da vidite kakva je česnica ispod.
  • Posle 10 minuta smanjiti na 180 pa peći nekih 20 – 25 minuta. Kad lepo porumeni, gotova je.
  • Na kraju premazati ravnomerno tankim slojem meda i poklopiti tacnom pa preko nje prebaciti krpu ili alu foliju, ali paziti da se ne zalepi. Kada se česnica ohladi poslužite je i uživajte!

Slatka česnica

slatka česnica

Ovaj recept je sličan vojvođanskoj česnici, s tim što više podseća na baklavu. Čak se i preliv pravi kao i za baklavu, pa ko voli može i tako.

Recept je na sledećoj stranici.

Sastojci

  • 500 gr tankih kora za pitu
  • 350 gr mlevenih oraha
  • 50 gr suvog grožda
  • 50 gr meda
  • 500 gr šećera
  • 150 ml ulja
  • sok od 1 limuna

Priprema

  • Kore za pitu iseći prema veličini pleha. Ređati dve do tri kore jednu preko druge, poprskati uljem i puniti smesom od mlevenih oraha, suvog grožđa, meda i malo šećera.
  • Ponavljati postupak dok se ne potroše i smesa i kore.
  • Odgore pokriti sa dve kore, poprskati uljem i iseći na kocke.
  • Peći u rerni zagrejanoj na 200*C oko 20 minuta.
  • Skuvati sirup od vode, šećera i soka od limuna i preliti toplu česnicu.
  • Ohladiti i poslužiti.

Božićna česnica

bozicna_cesnica
Foto: erecepti.com

Recept je za slanu česnicu, sličan onom osnovnom, jedino što se pravi sa kvascem, i lepo je objašnjeno kako je oblikovati kako bi bila lepa i za nepce i na oko.

Ako vam je izgled hrane važan koliko i ukus, pogledajte kako da napravite pravo umetničko delo od česnice.

Sastojci

  • mleko 5 dl
  • kvasac 1 kom
  • šećer 1 kafena kašika
  • jaja 3 kom
  • brašno 1 kg
  • so 2 kafene kašike
  • margarin 100 gr

Priprema

  • Božićna česnica se priprema na sledeći način: u mlako mleko dodajte kvasac, šećer i malo brašna oko 100g, pa dobro promešajte da se kvasac rastopi i masa izjednači. Ostavite kvasac na toplom mestu da krene da raste oko 15 minuta.
  • Kad je kvasac krenuo da raste dodajte polovinu brašna dva cela jajeta i jedno belance i so promešajte da nema gudvica, pa uz neprestano mešanje dodavajte po malo brašna dok ne umesite glatko testo koje se ne lepi. Testo za česnicu podelite na tri dela i ostavite kratko da krene dok obložite tepsiju ili kalup za torte pek papirom da vam se česnica ne zalepi.
  • Božićna česnica se oblikuje na sledeći način: razvite jedan deo testa da bude duguljasti pravougaonik širine 15cm a dužine oko 40cm i premažite ga sa trećinom razmekšanog margarina. Isecite pravougaonik po dužini na tri duge trake i svaku traku uvite u tanki rolat da dobijete tri tanka duga rolata – niti od kojih oblikujte pletenicu. Pletenicu blago predjite oklagijom da se malo spljošti, a zatim sa njom obložite ivicu tepsije. Drugi deo testa oblikujte na isti način da dobijete lepu pletenicu od tankih rolata testa punjenih margarinom, a zatim presecite pletenicu na tri dela tako da oblikujete krst na sredini tepsije. Duži deo pletenice stavite preko cele dužine tepsije a dva kraća stavite sa strane oblikujući stranice krsta. Preostali treći komad testa razvite, premažite ga preostalim margarinom, uvite ga u deblji rolat, isecite na parčad i popunite praznine oko krsta, okrenite rolate ka gore da dobijete lepe ruže. Novčić za božićnu česnicu dobro operite i sakrite ga negde u česnici da se ne vidi.
  • Ostavite da božićna česnica naraste na toplom mestu oko 30-40min, premažite je umućenim žumancetom sa malo soli i pecite je u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 40minuta, a zatim stanjite rernu i polako završite pečenje (još oko 20 minuta). Gotovu božićnu česnicu uvite u čistu krpu i ostavite kratko da se prohladi. Božićna česnica se lomi za božićnom trpezom da svaki ukućanin dobije parče, onaj koji nadje novčić biće srećan tokom cele godine.

Veliki kolač

Na sajtu Kuvajmo blogovski je detaljno opisano razvijanje i slaganje testa za klasičnu božićnu česnicu.

Pogledajte recept za Veliki kolač.

Recepti za česnicu i način pripreme razlikuju se u odnosu na to u kojem ste delu Srbije, ali verujemo da ste i ovo tekstu našli onaj koji vam je najukusniji i koji vam najbolje odgovara. Ako imate svoj recept za česnicu koji nismo naveli, slobodno ga podelite sa nama u komentarima.

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
169 Shares
169 Shares
Share via
Copy link