Magazin

Građani Bosilegrada umiru moleći za koru hleba, a njihova tela razvlače miševi

bosilegrad
Foto: printscreen

Vranjska humanitarka Tamara Misirlić odnela je pomoć u vidu hrane i piće za meštane Bosilegrada i na društvenim mrežama svedočila o katastrofalnim uslovima u kojima žive, a koji su daleko ispod granice preživljavanja.

„Svaki dan je prazan, i ono malo nade nestaje kada padne mrak i legnu gladni, a u njihovoj sobi ni tračak svetlosti. Gladni, nemoćni, usamljeni, neki su čak i podivljali, neki ne znaju ni koliko godina imaju, a neki se čak bore i sa divljim životinjama“, glasi deo njene potresne objave.

– Već u 07h stižemo, prebacujemo pakete u terensko vozilo i krećemo da obilazimo sve te namučene ljude. Odmah čim smo stigli meštani su sa nama podelili neke od najtragičnijih priča.. ‘Pre par meseci umrla je žena koja je živela sama, niko nije ni znao, posle mesec dana smo je pronašli i skupljali lopatom, miševi su već bili pojeli njeno telo’, potresno nam priča jedan od stanovnika Bosilegrada – navodi ona i dodaje:

– Svašta smo čuli, oseća se ta potrešenost meštana zbog nedavne tragedije gde je čovek umro zbog gladi, moleći za koru hleba. Sve te priče zvučale su neverovatno, dok nismo svojim očima videli kakva je katastrofa zadesila ovo mesto. Prelazeći kilometre i kilometre, gazili smo kroz žbunje, trnje, granje najpre smo došli do deke Vidana, koji bez dinara provodi dane bez vode i u mraku, kako on kaže “nikad nisam imao struju”.

Tamara navodi da istu sudbinu dele i deka Stojan, baka Milanka, deka Milacko, njegov sin Stojan, deka Dine, Dušan, Vlada…. i mnogi, mnogi koje još uvek niko nije posetio, svi oni provode dane “čekajući Godoa” i naravno, svaki dan je prazan, i ono malo nade nestaje kada padne mrak i legnu gladni, a u njihovoj sobi ni tračak svetlosti.

– Gladni, nemoćni, usamljeni, neki su čak i podivljali, neki ne znaju ni koliko godina imaju, a neki se čak bore i sa divljim životinjama. Pri kraju dana dolazimo do najosetljivije priče, dolazimo kod malog Jakova koji ima svega tri godine, nepokretan je i ne govori. Nesrećna majka nam kroz suze govori da ne zna šta mu je, ne zna dijagnozu, a dane provodi moleći se za njegov oporavak. Danas smo posetili samo jedan mali deo namučenih ljudi u ovom kraju, a verujte, ima ih još mnogo, svako muči svoju muku, a mi im možemo pomoći – napisala je ona.

Izvor: Blic

Preminuo je Aleksandar, nesrećnik čije su molećive reči slomile Srbiju (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

335 Shares
335 Shares
Share via
Copy link