Lifestyle Magazin

Bolje od trčanja i rolera: 7 razloga da počnete da kližete

Klizanje je fizička aktivnost kod koje nam rade baš sve grupe mišića u telu. I odlična je vest da nikada nije kasno da počnete da se bavite rekreativnim klizanjem. Ukoliko vam treba dodatnih razloga da obujete klizaljke, donosimo vam 7 dokaza da je klizanje najbolja rekreacija koju možete da izaberete.

Poboljšava ravnotežu

Klizanje nam pomaže da poboljšamo ravnotežu kroz zabavno i opuštajuće vežbanje. Klizanjem po ledu brzo ćete se istrenirati kako da ostanete na nogama.
Dok kližemo, stojimo na malom nožu koji nam je smešten po sredini stopala tako da moramo da balansiramo da bismo održavali ravnotežu. Klizanje je dobro i za rešavanje deformacija stopala, poput spuštenog stopala, jer su klizaljke čvrste spolja, a mekane iznutra tako da se prilagođavaju stopalu.

Jača zglobove i gležnjeve

Sinkronizovano kretanje potrebne da bismo se klizali pruža zglobovima i mišićima odličnu vežbu te će u vrlo kratkom roku zglobovi i gležnjevi postati fleksibilni. S obzirom na to da se klizanje bazira na brzim pokretima nogu i jakim kolenima, za zglobove će to biti odlična vežba te ćete u kratkom vremenu primetiti koliko su fleksibilniji.

Izgrađuje sve grupe mišića

Klizanje je vrlo kompleksan sport i zahteva interakciju svih mišića što znači da nam dok kližemo rade apsolutno sve mišićne grupe, odnosno kompletno telo. Klizanje poboljšava kondiciju, pomaže kod mršavljenja te ima još bolji učinak od vožnje rolera jer led traži puno jače odraze i kontrakcije mišića. Klizanje je takođe efikasnije i od trčanja i vožnje bicikla.

klizanje

Odličan kardio trening

Aerobno vežbanje važan je aspekt kardiovaskularnog zdravlja, a klizanje pruža odličan trening. Najbolje kod klizanja je što imate odličan kardio trening bez da uopšte imate osećaj da vežbate. Rekreativno klizanje dobro je za kompletan kardiovaskularni sistem, naročito za decu koja su astmatičari i koja imaju problema sa alergijama.

Poboljšava izdržljivost

Klizanje zahteva energiju tokom dužeg vremenskog perioda zbog čega je odličan način za izgradnju izdržljivosti. Što se duže kližete to ćete više poboljšati izdržljivost ne samo za klizanje nego i za druge sportove i fizičke aktivnosti.

Pomaže u mršavljenju i održavanju telesne težine

Ako želite da smršate ili da održite željenu kilažu, klizanje će vam pomoći u tome jer ćete, dok se kližete i zabavljate, sagorevati kalorije. Tokom sat vremena klizanja možete sagoreti između 300 i 650 kalorija, u zavisnosti od toga kojom jačinom kližete.

Deluje poput mentalnog fitnesa

Svež vazduh i zimsko sunce, kao i društvo prijatelja i porodice uveliko nam pomaže da se opustimo posle dana punog posla i stresa. Klizanjem takođe jačamo i sopstveno samopouzdanje. Klizanje je jedan od najzabavnijih načina vežbanja, naročito ako kližete napolju kada možete da uživate u pejzažu i prirodi. Da biste osetili efekte klizanja, dovoljno je da kližete dva-tri puta nedeljno po pola sata.

Sve Novosađane i goste Novog Sada u ovoj zimskoj sezoni dočekaće veliko klizalište u Dunavskom parku koje će raditi od 16. decembra do polovine februara.

zadovoljna

24 Shares
Share via
Copy link