Magazin Novi Sad

Fruška gora izgubila nominaciju za svetsku prirodnu baštinu zbog seče i javašluka

Posečena stabla Fg
Foto: Ljubomir Paljić

Pokret Odbranimo šume Fruške gore, pozivajući se na zvaničnu informaciju koju je dobio od Republičkog zavoda za zaštitu prirode, saopštio je da je propala nominacija fruškogorskih bukovih šuma za UNESKO listu svetske prirodne baštine, a kao glavni razlog navodi se neadekvatno upravljanje šumama u Javnom preduzeću Nacionalni park Fruška gora.

Dušan Beređi iz tog pokreta naveo je u pisanoj izjavi da su u poslednjih godinu dana primetili intenzivne seče šuma u blizini lokaliteta Ravne i Papratski do, koji su nominovani za svetsku baštinu.

– Zbog prekomernih seča, Srbija je izgubila istorijsku priliku da naše šume postanu deo Svetske baštine prirode. Potrebno je ukazati da je ovaj obim i vrste seča ‘aminovao’ Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kroz svoje saglasnosti i Osnove gazdovanja šumama i sva programska i planska dokumenta javnog preduzeća Nacionalni park Fruška gora – naveo je Beređi.

Dodao je da nije problem samo seča, nego i intenzivni građevinski radovi na rekonstrukciji vile Ravne.

– Kamioni, mešalice, ograđivanje prostora, prava devastacija tog prostora – kazao je Beređi.

Pored lokaliteta na Fruškoj gori, iz Srbije su 2020. godine nominovani i lokaliteti u Nacionalnom parku Tara – Zvezda i Klisura Rače, kao i u Nacionalnom parku Kopaonik, lokalitet Kozje stene.

Izvor: Beta

Orao krstaš iščezao sa Fruške gore, uprava parka radi ono što najbolje ume – ćuti

1.4K Shares
1.4K Shares
Share via
Copy link