Recepti

Blogerka na sudu zbog kritike Dijamant margarina

Blogerka Maja Petrović, autorka bloga Vitki gurman, mogla bi da bude krivično osuđena ukoliko se na sudu dokaže da je uvredila dr Tatjanu Mraović, dijetologa sa VMA i zaštitno lice kompanije Dijamant. Maja je u svom tekstu “Sramna saradnja – kompanija ‘Dijamant’i dr Tatjana Mraović” napisala da „doktorka sa VMA, kao plaćeno promo lice“, ubeđuje da kupimo Dijamantove proizvode, predstavljajući “navodne koristi od konzumiranja margarina”.

vitki-gurman-margarin-dijamant
FB strana Vitki gurman

– Određene izjave koje „Dijamant“ drži na svom sajtu i materijalima, a na koje dr Mraović troši svoj kredibilitet i ugled – nisu tačne. Pre otpočinjanja saradnje sa kompanijom „Dijamant“, dr Mraović je savetovala da se sendviči prave sa sirnim namazom i maslacem. Da je potpisala ugovor sa nekom kompanijom koja proizvodi mlečne proizvode, poruke bi verovatno ostale onakve kakve su bile 2012. Nakon što postaje plaćeno promo lice kompanije „Dijamant“, preporuke se menjaju. Eksplicitno vam je savetovan margarin kao zdravstveno poželjan izbor – napisala je Maja Petrović na Vitkom gurmanu.

Prava hrana za decu je maslac jer je prirodan, a i dr Mraović je to do prvog ugovora sa „Dijamantom“ – očigledno dobro znala. Da biste sredili balans između omega 3 i 6 masnih kiselina, potrebno vam je malo lana, riba i riblje ulje a ne margarin – napisala je Maja Petrović na blogu Vitki gurman.

Doktorka Mraović je presavila tabak i protiv Maje podnela privatnu krivičnu tužbu za uvredu. Dr Tatjana Mraović, koja je specijalizaciju i subspecijalizaciju završila na Vojnomedicinskoj akademiji, gde je i odbranila magistarski rad, član je sekcije za preventivnu medicinu Srpskog lekarskog društva. Krivičnu tužbu protiv Maje Petrović podnela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Maksimalna zaprećena kazna za ovo delo je 450.000 dinara ili 240 „dnevnih iznosa“, što znači 240 dana zatvora.

Dijamant-margarin-bez-trans-masti
printscreen

– Pod ogromnim stresom sam zbog ovoga. Prvi put se susrećem sa sudom uopšte, a posebno u krivičnim stvarima – jer me na takav način izjednačavaju sa najtežim kriminalcima kao što su ubice, razbojnici i silovatelji. Mada sam se sve vreme bavila isključivo delom učestovanja u konkretnoj kampanji, ovaj krivični postupak doživljavam prvenstveno kao pokušaj gušenja prava na slobodu govora, izražavanja ličnog mišljenja i kritike,  ali i kao pokušaj zastrašivanja – kaže Maja.

Pročitajte zanimljive stvari o gastro blogovima

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Dokaz koliko smo mi banana drzava. I vrapci na grani znaju, da iako bez transmasti, hidrogenizovana biljna mast ukratko na nas deluje kao otrov. Takav strucnjak poreklom iz takve ustanove da predlaze zdrav obrok, pogotovo deci sa margarinom, to je meni za sud. Maslac tj. puter nije savrsen, ali daleko pozeljniji, prirodniji i uravnotezeniji izvor masti. Da je drzava normalna, kao sto nije, sudski vestaci iz ranga doticne bi zakljucili da sa takvim izjavama ona krsi prvo svoje zvanje a onda i obmanjivanje javnog mnjenja, i samim tim ponistili izjave o uvredi, pogotovo sto je sloboda govora zagarantovana, da ne kazemo i istinita…

 • Da, ovo je dokaz koliko smo mi banana drazava… Kakva je ovo obmana javnosti! Nije valjda da verujete ovome? Ocigledno je da verujete! Sramno izvrtanje istine i zamena teza. Naslov ovog obmanjujuceg teksta treba da bude: “Blogerka na sudu zbog vredjanja, govora mrznje i javnog poziva na linc” a ne
  “Blogerka na zudu zbog kritike”,
  Sramota je sta sve prolazi pod “sloboda media” i “sloboda govora”! Ovo samo govori kakve stu nam te medie. Da, i vec vidim sta citate izmedju redova. Ne, ja ne branim nikoga vec skrecem paznju na obmanu i namerno zaboravljenu temu “govor mrznje”. Pa ne dajte se prevariti tako lako. Ili vam mozda odgovara i podrzavate vredjanje i govor mrznje? U tom slucaju vam se izvinjavam i molim da preskocite dalje citanje.
  No, probajte samo malo da izmenite situaciju i tekst koji je napisala blogerka pa na mesto navedenog imena
  u tekstu stavite svoje ili ime nekog drugog i da se u tekstu radi o necemu drugom, bilo cemu. Zamislite da se radi o vama, vasoj cerci, sestri, devojci pa onda i o sudiji i sudu recimo. Shvticete da je, bez obzira sta tekst kritikuje, govor mrznje u njemu veoma izrazen a ne samo prisutan a to je glavna tema. Kako bi se vi osecali u takvoj situaciji? Da li bi vam bilo tesko i da li bi se osecali povredjeno i emotivno patili ili bi se blogerka koja je napisala takav tekst tako osecala? Ko koga ovde obmanjuje a ko “napadnut” i izvredjan? Ako vam se to cini ispravnim onda sami napisite vise takavih tekstova o nekome. Na moju zalost ima neogranicen broj primera u bliskoj okolini. Evo na primer napisite i javno objavite takav tekst o sudiji i sudu, o advokatu ili nekom kriminalcu, mediju. Samo napred, to je “sloboda media”.

  Tekst: Sramno vredjanje, govor mrznje, javni poziv na linc pod “sloboda media”

20 Shares
Share via
Copy link