Blogerka Maja Petrović, autorka bloga Vitki gurman, mogla bi da bude krivično osuđena ukoliko se na sudu dokaže da je uvredila dr Tatjanu Mraović, dijetologa sa VMA i zaštitno lice kompanije Dijamant. Maja je u svom tekstu “Sramna saradnja – kompanija ‘Dijamant’i dr Tatjana Mraović” napisala da „doktorka sa VMA, kao plaćeno promo lice“, ubeđuje da kupimo Dijamantove proizvode, predstavljajući “navodne koristi od konzumiranja margarina”.

vitki-gurman-margarin-dijamant
FB strana Vitki gurman

– Određene izjave koje „Dijamant“ drži na svom sajtu i materijalima, a na koje dr Mraović troši svoj kredibilitet i ugled – nisu tačne. Pre otpočinjanja saradnje sa kompanijom „Dijamant“, dr Mraović je savetovala da se sendviči prave sa sirnim namazom i maslacem. Da je potpisala ugovor sa nekom kompanijom koja proizvodi mlečne proizvode, poruke bi verovatno ostale onakve kakve su bile 2012. Nakon što postaje plaćeno promo lice kompanije „Dijamant“, preporuke se menjaju. Eksplicitno vam je savetovan margarin kao zdravstveno poželjan izbor – napisala je Maja Petrović na Vitkom gurmanu.

Prava hrana za decu je maslac jer je prirodan, a i dr Mraović je to do prvog ugovora sa „Dijamantom“ – očigledno dobro znala. Da biste sredili balans između omega 3 i 6 masnih kiselina, potrebno vam je malo lana, riba i riblje ulje a ne margarin – napisala je Maja Petrović na blogu Vitki gurman.

Doktorka Mraović je presavila tabak i protiv Maje podnela privatnu krivičnu tužbu za uvredu. Dr Tatjana Mraović, koja je specijalizaciju i subspecijalizaciju završila na Vojnomedicinskoj akademiji, gde je i odbranila magistarski rad, član je sekcije za preventivnu medicinu Srpskog lekarskog društva. Krivičnu tužbu protiv Maje Petrović podnela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Maksimalna zaprećena kazna za ovo delo je 450.000 dinara ili 240 „dnevnih iznosa“, što znači 240 dana zatvora.

Dijamant-margarin-bez-trans-masti
printscreen

– Pod ogromnim stresom sam zbog ovoga. Prvi put se susrećem sa sudom uopšte, a posebno u krivičnim stvarima – jer me na takav način izjednačavaju sa najtežim kriminalcima kao što su ubice, razbojnici i silovatelji. Mada sam se sve vreme bavila isključivo delom učestovanja u konkretnoj kampanji, ovaj krivični postupak doživljavam prvenstveno kao pokušaj gušenja prava na slobodu govora, izražavanja ličnog mišljenja i kritike,  ali i kao pokušaj zastrašivanja – kaže Maja.

Pročitajte zanimljive stvari o gastro blogovima

3 Komentari

  1. Dokaz koliko smo mi banana drzava. I vrapci na grani znaju, da iako bez transmasti, hidrogenizovana biljna mast ukratko na nas deluje kao otrov. Takav strucnjak poreklom iz takve ustanove da predlaze zdrav obrok, pogotovo deci sa margarinom, to je meni za sud. Maslac tj. puter nije savrsen, ali daleko pozeljniji, prirodniji i uravnotezeniji izvor masti. Da je drzava normalna, kao sto nije, sudski vestaci iz ranga doticne bi zakljucili da sa takvim izjavama ona krsi prvo svoje zvanje a onda i obmanjivanje javnog mnjenja, i samim tim ponistili izjave o uvredi, pogotovo sto je sloboda govora zagarantovana, da ne kazemo i istinita…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here