Magazin Putovanja

Ovo je grad s najukusnijom hranom na svetu i gurmanski raj na zemlji (FOTO)

san sebastian hrana

Lokalna kuhinja, restorani, male porodične taverne, novi ukusi… Većini ljudi gastronomija je jedan od najvažnijih elemenata svakog putovanja.

Bezbroj je razloga za posetu nekoj novoj zemlji i gradu, tu su arhitektura, istorija, spomenici, muzeji, noćni život… Ali i upoznavanje lokalne gastro scene definitivno je jedan od njih. Bilo da se radi o klasičnim, regionalnim specijalitetima, restoranima s Michelinovim zvezdicama, street foodu ili inovativnim kuvarskim eksperimentima, hrana je velik deo iskustva sa svakog putovanja.

Čitatelji prestižnog Conde Nast Travellera svojim su glasovima odabrali najbolje, a grad s najboljom hranom na svetu po njihovom je mišljenju San Sebastian u Baskiji.

San Sebastian je jedan od dragulja Baskije i nesumnjivo jedna od najboljih evropskih destinacija za turiste koji uživaju u hrani. Kuhinja regije vrti se oko autentičnih i lokalnih proizvoda kao što su jagnjetina na žaru, suhomesnati proizvodi, bakalar, ovčji i kozji sir, piquillo papričice, artičoke, sveži inćuni… San Sebastián ima više Michelinovih zvezdica po kvadratnom kilometru nego bilo koji drugi grad na svetu, osim Kjota u Japanu.

No ne morate tako duboko posegnuti u džep da biste uživali. Niz je malih porodičnih restorana s fantastičnom hranom, barova koji nude slavne “pintxose”, male zalogaje slične tapasima, u kojima možete probati slavna baskijska jela i popiti cider ili txakoli, penušavo belo vino koje se obično poslužuje kao aperitiv.

Gurmani iz svih krajeva sveta neretko dolaze u San Sebastian samo kako bi uživali u hrani i obilazili restorane u ovom malom primorskom gradu. To ne znači da se u njemu nema šta i videti!

Stari grad je atraktivan i sadrži mnoge zanimljive građevine uključujući crkve i tradicionalne kuće. S obzirom na to da je relativno mali, San Sebastian iznenađuje i oduševljava turiste velikim brojem festivala i kulturnih događanja. Ova španska i evropska prestonica hrane dobila je sad i priznanje na sveskom nivou i iza sebe ostavila brojne svetske gradove poznate po izvrsnoj kuhinji.

Na drugom mestu našao se izraelski Tel Aviv, grad s više od 4000 restorana, a na trećem italijanski Napulj. Njega zahvaljujući direktnoj avionskoj vezi sa Beogradom posjećuje sve više naših sunarodnika, koji se redom vraćaju oduševljeni hranom. Čak ako im grad sam po sebi ne sedne, o pizzi, sladoledu i italijanskim specijalitetima većina ima samo reči hvale.

Na četvrtom je mestu Mexico City, a na petom još jedan grad koji turisti obožavaju: španska Malaga. Nedavno je proglašena jednim od najprijateljskijih gradova u Evropi, a se našla i među najboljim gradovima za hranu. U Malagi svakako vredi probati sardine, savršeno pečene i poslužene chiringuitosima, koji se prodaju na plažama. Probajte i ajo blanco, poznat i kao beli gazpacho, hladnu supu s hlebom, bademima, belim lukom i maslinovim uljem ili gazpachuelo, riblju čorbu, plus mnogo tradicionalnih tapasa.

Na listi su se našli još i Quebec u Kanadi na šestom mestu, australijski Melbourne na sedmom, a kanadska Victoria zauzela je osmo mesto. Na devetom je mestu “večni grad” Rim, a na desetom korejski Seul. Za italijansku metropolu, magazin preporučuje čitateljima uživanje u testenini, ali i druge specijalitete. Neki od njih su njoki alla Romana, carciofi alla giudìa, saltimbocca…

Izvor: Putni kofer

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link