Magazin Putovanja

Bledsko jezero nije samo simbol Slovenije, u sebi skriva neverovatnu legendu

bledsko jezero
Printscreen

Slovenija zaista ostavlja bez daha, ali jezero Bled deo je savršenosti prirode. U sredini jezera nalazi se ostrvce sa crkvicom, što danas predstavlja jedan od simbola ove zemlje.

U davna vremena su ostrvo, na kome se danas nalazi crkva posvećena Uznesenju Marijinom, koristili pagani. Hram posvećen Živi, slovenskoj boginji ljubavi i plodnosti je u davna vremena postojao na ovom mestu. Zatim su izbili sukobi između pagana i hrišćana, što je rezultiralo i rušenjem svetinje. Iako su ratovi završeni, prvobitni hram je uništen.

Vremenom je tu podignuta crkva posvećena Devici Mariji. Svetinja koju danas možemo primetiti na ovom ostrvu u Bledskom jezeru datira iz 17 veka.

Ništa čudno što su za ovo mesto vezane i različite legende, počev od verovanja koja se odnose na dolaza na ostrvo, pa do onih o njegovom nastanku. Najpre da se osvrnemo na prilaz ostrvu. Do njega se može doplivati ili stići čamcem, navodi BBC. U pitanju je takozvana pletna, čamac koji podseća na venecijanske gondole. A kada već stignete na ostrvo, pripremite se na uspon. Naime, do crkve vodi čak 99 stepenika.

I ne zaboravite da zamislite želju kada stignete. Ovde postoji i takozvano zvono želja, koje ukazuje radoznalim posetiocima da li će im se želja ostvariti ili ne. Kažu da je dobro ako se čuje tri puta. Ali ne zaboravite na vrlo važno upozorenje – dozvoljena je samo jedna želja.

Tokom 16. veka je na ostrvu u Bledskom jezeru živela mlada žena, kojoj su muža razbojnici najpre ubili, a zatim njegovo telo bacili u jezero. Zato je njegova žena, prema lokalnoj legendi, odlučila da prikupi svo bogatstvo koje ima i da naruči zvono, koje će biti stavljeno u crkvu na ostrvu.

Zvono želja, kako je danas poznato, izradio je italijanski majstor Franziskus Patavinus 1534. godine u Padovi.

bled
Foto: Pixabay

I ništa tu ne bi bilo čudno, da zvono nije zadesila posve neobična sudbina. Po završetku, majstor šalje zvono na Bledsko jezero. Ali neka viša sila je umešala prste, pa je baš tokom putovanja počela jaka oluja, koja je prevrnula čamac, a u njemu i ribara i zvono. Neko tvrdi da se i danas sa dna Bledskog jezera može čuti zvuk zvona, kada su noći posebno mirne.

Nedugo nakon toga, neutešna udovica odlučuje da napusti ostrvo i seli se u manastir u Rim. Čuvši za to kasnije, kada je žena već preminula, papa odlučuje da pokloni zvono crkvi Gospe od ostrva, kako se još naziva.

Danas je zvono želja poznata atrakcija ovog ostrva.

Izvor: Telegraf

Životna priča o Odri Hepbern i eleganciji koja nikada ne bledi

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link