Magazin Putovanja

Nestvarni prizori od kojih zastaje dah za odmor iz snova u slovenačkim Alpima (FOTO, VIDEO)

Slovenija je zemlja koja je više puta ponela prestižnu titulu najčistije zemlje na svetu.

Zaista, čim pređete granicu ove nekadašnje jugoslovenske republike sa Hrvatskom, odmah ćete shvatiti zašto je tako. Dočekaće vas gotovo nestvarni prizori prelepih brda i pašnjaka, koji kao da su preslikani sa reklame za „Milka“ čokoladu.

Sportski doživljaj ili odmaranje u prirodi – izbor je vaš, ali uživanje je zagarantovano

Poseban dragulj ove planinsko-mediteranske zemlje, na kojoj u rasponu od samo dva sata možete biti na obroncima Alpa ili na prelepom primorju – izbor je vaš, jeste Triglavski nacionalni park i dolina Soče.

Tokom zime gotovo preteći vrhovi Julijskih Alpa predstavljaju idealnu destinaciju za skijaše, dok se tokom leta možete baviti raznim drugim sportskim aktivnostima – pešačenjem, planinarenjem, paraglajdingom, biciklizmom ili raftingom na brzim i kristalno čistim planinskim rekama.

A možete i jednostavno samo sedeti i uživati u bajkovitim i gotovo nestvarnim predelima, posebno nama koji dolazimo iz ravničarskih krajeva, kojima i Fruška gora predstavlja ozbiljnu planinu.

Miran planinski gradić prepun prirodnih atrakcija festivalski centar regije

Jedan od centara ove regije je prelep gradić Tolmin, čiji centar predstavlja mešavinu italijanske i austro-ugarske arhitekture, a opet nekako odiše mediteranskim šmekom, iako se nalazi u podnožju ozbiljnih planinskih masiva.

Život ovde teče lagano, a mir i tišina su zaštitni znak ovog mesta, koje je toliko čisto, da ne možete videti ni bačeni opušak na ulici. Čak i policijska stanica ovde lepo izgleda.

Ako se zadesite u ovom bajkovitom gradiću, obavezno posetite dve prirodne atrakcije – Tolminska Korita, koja se nalaze u podnožju Triglavskog nacionalnog parka i Sotočje – prelepo ušće dve ledene planinske reke – Tolminke i Soče.

Tolminka
Foto: Luftika

Ako se odlučite za posetu Tolminskim Koritima, obavezno pripremite dobru kondiciju, a osim što ćete se nadisati prečistog vazduha, bićete posebno nagrađeni nestvarnim prizorima prirodne lepote, koja komotno može poslužiti i kao scenografija za neku epsku filmsku avanturu.

Inače, Tolmin se leti pretvara u pravi festivalski grad, jer je dom čak pet muzičkih festivala, koje posećuju fanovi iz čitave Evrope i sveta, među kojima se posebno ističu Metal Days i Punk Rock Holiday, koji imaju tradiciju već preko jedne decenije.

Tolminka panxi
Foto: Luftika

Antifašistička baština, bogata istorija i fenomenalna gastronomska ponuda

Ako krenete na sever, praktično paralelno sa italijanskom granicom, prvo veće mesto do kojeg ćete stići je Kobarid.

Ovaj grad ponosno se diči svojom antifašističkom baštinom i tradicijom, kao čitava Slovenija, a ujedno je i sedište muzeja koji ima impresivnu izložbu eksponata iz bitaka u Prvom svetskom ratu, kao i jednistvenog muzeja mleka i sira.

Kobarid partizani
Foto: Luftika

Ako nastavite na sever doći ćete do Boveca – fenomenalnog planinskog gradića, prepunog prelepih kafića i sjajnih restorana koji nude fenomenalnu gastronomsku ponudu.

Ovde možete probati sve – od fenomenalnih ovčijih i kozijih sireva, preukusne jagnjetine ili pastrmke.

Od pogleda sa Kanina zastaće vam dah, a zimi možete skijati u dve države

U Bovecu se nalazi i žičara koja vas može odvesti na Kanin – najviši ski rizort u Sloveniji koji se nalazi na vrtoglavih 2293 metara nadmorske visine, a vožnja traje četrdesetak minuta.

Kanin
Foto: Luftika

Ovo popularno skijalište je inače povezano sa prestižnim italijanskim ski centrom Sella Nevea, tako da vam se pruža jedinstvena prilika da se bavite zimskim sportovima u dve države, bez pokazivanja pasoša.

Poseta leti pruža mogućnosti za brojne sportske aktivnosti na netaknutim Alpskim vrhovima, a čak i ako niste sportski tip, odavde se pruža prelep pogled na Sloveniju, Italiju, Triglav, pa čak i Jadransko more ukoliko je vedar dan.

U okolini Boveca se nalazi i najduži ziplajn u Evropi, koji nudi adrenalinsku avanturu nad dubokim kanjonima.

Ako ste željni kuliranja pored reke ili momentalnog rashlađivanja, idealno mesto da to učinite je Čezsoča, udaljeno samo par kilometara od Boveca. Tu ćete zateći prelepu kamenu plažu sa koje možete posmatrati brojne kajakaše koji se spuštaju brzacima Soče.

Naravno, u okolini možete da se okrepite u brojnim kafićima i restoranima (tj. okrepčevalnicama, kako se nazivaju na slovenačkom jeziku) i tako omogućite sebi i gastronomski užitak u prelepoj prirodi.

Skokovi sa mosta u Kanalu na Soči

Ukoliko se uputite južno, prema Novoj Gorici i Trstu, naići ćete na božanstveni gradić Kanal ob Soči (tj. Kanal na Soči).

Prelepe zgrade se dižu iz stena koje okružuju Soču, a verovatno je ovo idealno mesto da se okupate, jer je ovde ova reka dosta toplija nego u severnim delovima zemlje, a tu je i prelepa plažica sa malim barom.

Dve obale spaja kameni most, koji po svojoj lepoti može da se poredi sa mostarskim, sa kojeg se takođe tradicionalno organizuju skokovi u vodu.

Kupanje u prelepom jezeru u podnožju Alpa

Naravno poseta Triglavskom nacionalnom parku ne može da prođe bez posete Bohinju i Bledu. Ova dva prelepa planinska jezera dobro su poznata turistička destinacija i atrakcija.

Na Bohinjskom jezeru možete uživati u divljoj i netaknutoj prirodi, a najlakši način da mu priđete automobilom je mesto Ribčev laz.

Bohinj 2
Foto: Luftika

Smeštaj možete pronaći u brojnim hostelima, hotelima i apartmanima, a svakako najveću atrakciju predstavlja kupanje u najvećem jezeru Slovenije, dok gledate obronke Alpa koji vas okružuju.

Bohinj 1
Foto: Luftika

U letnjim mesecima temperatura vode dostiže i 25 stepeni, tako da plivanje u ovom dragulju prirode predstavlja zaista nepononovljivo iskustvo.

Bohinj 3
Foto: Luftika

Inače brojni poznati pisci su posećivali Bohinjsko jezero i divili se njegovoj prirodnoj lepoti, između ostalih i Agata Kriti i Žan Pol Sartr.

Naravno, nemojte propustiti priliku da se popnete žičarom na Vogel, odakle se sa preko 1.500 metara pruža prelep panoramski pogled na čitavo jezero kao i na okolne planinske vrhove, a nemojte se iznenaditi ako vas gore dočeka krdo divokoza.

Romantični šmek aristokratskog Bleda

Naravno, posetu ovom delu Slovenije ne možete završiti ako niste posetili Bled.

Preporučujemo vam da na putu između Bohinja i Bleda svratite u neki od mnogobrojnih restorana i pojedete pastrmku – sasvim sigurno biće jedna od najukusnijih koje ste ikad probali.

Pastrmka
Foto: Luftika

Bled, koji leži na Bledskom jezeru, svakako predstavlja najprepoznatljiviji biser Slovenije i jednu od najlepših turističkih destinacija u ovoj zemlji.

Turistička ponuda je ovde zaista raznovrsna – možete birati između brojnih hotela, apartmanskog smeštaja, kao i uživanja u spa i velnes centrima.

Ovo mesto ima i fenomenalnu istoriju – bilo je naseljeno još od kamenog doba, a iznad Bleda se uzdiže i veličanstvena Bledska tvrđava, koja je stara preko jednog milenijuma.

Na sredini jezera se nalazi čuveno ostrvce sa crkvom posvećenoj Devici Mariji, po kojem je Bled i najpoznatiji i do kojeg se može stići jedino čamcem, ili da doplivate, ako ste u baš dobroj kondiciji.

Ukoliko se zadesite u ovom čarobnom mestu, svakako probajte i bledsku krempitu, na koju su žitelji ovog prelepog mesta izuzetno ponosni.

Naravno, poseban šmek Bled ima zimi, kada se sve zabeli i kada na brdu Straža profunkcioniše ski staza – zamislite samo sebe dok jezdite na skijama, a pred vama se pruža pogled koji ne možete platiti ni sa milion dolara.

Inače, ovo je samo mali deo prirodnih lepota koje ova čarobna zemlja ima da ponudi.

Ostatak ćete morati da otkrijete sami, a nikako nemojte propustiti priliku da obiđete Kranjsku Goru, Postojnsku jamu, prelepi Piran i naravno – magičnu Ljubljanu sa bogatom kulturnom i gastronomskom ponudom.

Pankerski Diznilend i muzički raj u netaknutoj prirodi Slovenije pod Alpima (FOTO, VIDEO)

Stanislav Beti

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
38 Shares
Share via
Copy link