Magazin Svet

Čuješ Bil Gejtsa i raduješ se što si sirotinja: Bogati da pređu na 100% veštačku govedinu

bil-gejts
Foto: EPA/KAMIL ZIHNIOGLU

Američki milijarder Bil Gejts zahteva odgovorniji odnos prema okolini i klimatskim promenama prvenstveno od bogatih zemalja objašnjavajući da razvijene zemlje treba da pređu isključivo na sintetičko meso. Gejts trenutno promoviše svoju knjigu “Kako izbeći klimatsku katastrofu”, a njegov fokus je na borbi za očuvanje Zemlje.

Bil Gejts u poslednje vreme, čini se više nego bilo ko drugi, promoviše važnost očuvanja planete i zaustavljanja klimatskih promena, na koje negativno i utiču proizvodnja hrane, tačnije mesa, kao i fosilna goriva, naftne kompanije itd…

Neke farme već proizvode 3D “štampano” meso, nastalo od životinjskih ćelija, tako da se izbegne klanje. Takođe, počelo je posluživanje veštačkog mesa, recimo piletine iz laboratorije, u restoranima.

Gejts je izdao knjigu “Kako izbeći klimatsku katastrofu”, a između ostalog navodi da “bogate zemlje treba da pređu na 100% veštačku govedinu”, u cilju rešavanja problema efekta staklene bašte.

Suosnivač Majkrosofta dalje navodi da će svetu, osim podrške tehnologije, biti potrebna i pomoć vlada sveta, kako bi se izbegle klimatske neprilike. Za magazin “MIT Technology Review” je rekao da će neke vlade biti ograničene u tome, zbog svog budžeta.

– Ne mislim da će 80 najsiromašnijih zemalja jesti sintetičku govedinu. Ali mislim da bi sve razvijene zemlje trebalo da pređu na takvo meso – istakao je američki biznismen.

Prema istraživanjima, štetne emisije su dostigle rekordne nivoe, a dobrim delom, navodi se, tome doprinosi uzgajanje krava. Količina metana u atmosferi masovno je porasla između 2000. i 2017. godine, što je dovelo do porasta globalnog zagrevanja do četiri stepena Celzijusa.

Naučnici upozoravaju da je ovo opasan prag za “prelaženje”, što dovodi do povećanog rizika od prirodnih katastrofa, usled ekoloških poremećaja, koji bi prouzrokovali masovnu glad i migracije, piše Telegraf.

Dodatni problem u vezi sa veštačkim mesom je što, ističu stručnjaci, tehnika proizvodnje sintetičke govedine nije ekonomična. Kompanije koje se bave ovim alternativnim pristupom, čine manje od 1% u industriji mesa.

Bil Gejts: Sledeća pandemija biće 10 puta gora!

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

301 Shares
301 Shares
Share via
Copy link