Magazin

Bil Gejts: Sledeća pandemija biće 10 puta gora!

„Svet nije spreman za sledeću pandemiju“ – izjavio je multimilijarder Bil Gejts.

Osnivač Microsofta istovremeno je upozorio da bi ta naredna pandemija mogla biti mnogo gora od sadašnje:

„Nismo spremni za sledeću pandemiju.

Nadam se da će za dve godine situacija ipak izgledati drugačije. Vakcine, testovi, lekovi, epidemiologija, nadzor – mnogo toga treba učiniti“.

Ocenio je da je Covid-19 već „postao deo svakodnevnog života, poput prirodnih katastrofa, zemljotresa i tornada“.

„Često me pitaju kada mislim da će se svet vratiti u normalu. Svi želimo da se vratimo u vreme pre kovida, ali nadam se da se više nikada nećemo vratiti jednom stvari – našem odmahivanju rukom prema ozbiljnim posledicama pandemija.

Nažalsot, kovid možda nije poslednja pandemija. Ne znamo kada će doći do sledeće i da li će uzrok biti grip, korona ili neka nova bolest. Ali znamo da ne možemo opet da budemo nespremni. Od sada pa nadalje uvek će nam nad glavama visiti pretnja sledeće pandemije, osim ukoliko svet ne preduzme korake koji će to sprečiti.

Koliko god to moglo da zvuči zastrašujuće, sledeću pandemiju može da uzrokuje i bioterorizam. Dobra vest je da možemo da sprečimo izbijanje žarišta zaraznih bolesti. Iako se nismo savršeno pripremili na pandemiju kovida, to ne znači da nismo puno toga naučili od pređašnjih epidemija. Recimo, epidemija ebole nam je jasno pokazala da moramo da ubrzamo proizvodnju novih vakcina. Zato se naša fondacija udružila sa vladama i drugim donatorima i stvorena je Koalicija za inovacije spremnosti za epidemiju (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations/CEPI). Upravo je CEPI finansirao brojne kandidate za vakcine protiv kovida, između ostalih i Modernu i Oksford/AstraZeneca

Za zaustavljanje sledeće pandemije biće potrebno uložiti desetine milijardi dolara godišnje, što je veliko ulaganje, ali imajte na umu da se procenjuje kako će pandemija kovida-19 svet koštati 28 milijardi dolara. Smatram ovo najboljom i najisplativijom polisom osiguranja koju bi svet mogao da kupi.“

I ponovo upozorio: „Ova pandemija je strašna, ali buduća pandemija može biti deset puta gora!“

U svetu je do sada zabeleženo više od 100 miliona slučajeva infekcije, više od 2,1 miliona ljudi je umrlo, a gotovo 73 miliona su se oporavila.

Bil Gejts: Efekti vakcinacije na proleće. Tokom leta se približavamo životu pre korone

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

431 Shares
431 Shares
Share via
Copy link