Magazin Srbija

Belivuku i Miljkoviću sudi sudija koja za 2 godine odlazi u penziju

velja i marko
Printscreen

Konačno je zakazano pripremno ročište klanu Miljković-Belivuk zbog optužbi za više najtežih krivičnih dela, a kao prvi od ukupno tri termina za održavanje određen je 8. mart. Najveće pitanje koje zainteresovana javnost postavlja je zašto kompleksan postupak vodi predsednica sudskog veća koja za dve godine odlazi u penziju, umesto sudije koji bi mogao da obezbedi procesni kontinuitet od pripremnog ročišta do pravosnažne presude.

Ovo ročište, koje se shodno zakonu održava bez prisustva javnosti i na kom svi učesnici u postupku iznose svoje predloge za dokazni postupak predstojećeg suđenja, trebalo je da se održi još u decembru prošle godine, mesec dana nakon što je optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal postala pravosnažna.

To se, međutim, nije dogodilo zbog bolovanja sudije Zorane Trajković, čijem je tročlanom veću Specijalnog suda predmet „Belivuk“ najpre dodeljen u rad. S obzirom na to da se sudija Trajković još nije vratila sa bolovanja, predmet je prosleđen drugom veću, kojim predsedava sudija Vinka Beraha Nikićević. Ono što je od samog početka problematično s ovakvom odlukom uprave Višeg suda u Beogradu, jeste to što sudija Beraha Nikićević za dve godine odlazi u zasluženu penziju i to nakon 37 godina radnog staža.

Imajući u vidu sudsku praksu, obimnost i kompleksnost postupaka, kakav je i slučaj „Belivuk“, malo je verovatno da će sudija Beraha Nikićević uspeti da ga okonča. Upravo zbog toga se i postavlja pitanje zašto je predmet dodeljen njoj, a ne nekom drugom veću koje bi moglo da mu obezbedi kontinuitet.

– Ukoliko sudija ode u penziju pre nego što izrekne prvostepenu presudu, postupak će morati po zakonu da krene iz početka zbog novog sudije koji bi došao na njeno mesto. Optužnicom je obuhvaćeno 30 okrivljenih, pa je samo za njihova saslušanja kojima otpočinje postupak potreban duži vremenski period. Dovoljno je samo pogledati koliko traju ili su trajala suđenja organizovanim kriminalnim grupama, od JSO i valjevske, pa sve do Šarićeve grupe. U proseku oko 10 godina – kazao je za novine Nova njihov dobro obavešten izvor.

Ono što takođe treba napomenuti jeste da je sudija Beraha Nikićević godinama unazad, u drastičnoj većini slučajeva, bila sudija u postupcima za ratne zločine, dok je povremeno sudila i u većima organizovanog kriminala.

– U ratnim zločinima sudila je od formiranja posebnog odeljenja, kao i sudija Snežana Nikolić Garotić, koja se nakon pauze od nekoliko godina, ponovo vraća u Specijalni sud iz Višeg, upravo u ovo veće koje će suditi Belivuku – dodaje njihov sagovornik.

Pored opravdane sumnje da ovo veće neće uspeti da okonča suđenje, ovaj izvor kaže da je sudija Beraha Nikićević sada osuđena i na policijsko obezbeđenje, koje će i njoj i njenoj porodici biti dodeljeno zbog ovog suđenja.

– Smatram da nije humano da bilo koji sudija, na kraju svog radnog staža, živi u takvom vanrednom stanju, da ga čuva i u stopu prati policija i da bude izložen raznim mogućim opasnostima i to – zbog čega? Zbog suđenja koje svakako neće stići da okonča – kaže isti izvor i dodaje:

– Valjda je u interesu građana i države da se suđenje Belivuku i ostalima što pre okonča, a ne da je i pre formalnog početka osuđeno na odugovlačenje. Zato je bilo logično da se predmet dodeli nekome ko je još daleko od penzije, posebno što upravo među takvima već ima onih koji su pod konstantnom zaštitom policije zbog drugih postupaka u kojima sude – dodaje.

Izvor: Nova.rs

Ovo su nove sudije koje će suditi klanu Veljka Belivuka

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

84 Shares
Share via
Copy link