Magazin Srbija

Begej smrdi kao septička jama zbog pomora ribe, Zrenjaninci se guše

begej-riba-pomor
Printscreen

Zrenjaninci danima unazad negoduju zbog neprijatnih mirisa i uginule ribe koja pluta na površini Begeja, iz Voda Vojvodine navode da su uzrok otpadne vode, a čelnici grada kažu da je rešenje izgradnja prečistača te vode.

Jedan od ribolovaca kazao je novinarima da je u Begeju nekada bilo ribe, bilo je kaže i rakova, žaba, a da sada više nema ničeg – nit ima kreketa, niti riba, nema ni pataka, a smrdi kao septička jama.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac ukazuje da je reč o dugogodišnjem problemu koji se javlja kada je nivo Tise viši u odnosu na Begej i zbog zatvaranja prevodnice u Stajićevu.

„Rešenje je u prečistaču otpadnih voda, čija gradnja počinje krajem godine što će rešiti pitanje otpadnih voda iz celog grada i kompletne industrije. Begej će biti zaštićen“, kazao je Santovac.

On je istakao da će u zaštitu prirode, u zdravlje i budućnost Zrenjaninaca biti investirano 30 miliona evra, reč je o javno privatnom partnerstvu sa kompanijom Metito, koja je gradila prečistače u mnogim gradovima sveta.

Podsetio je da je ugovor potpisan uz pomoć Vlade Srbije, koja je u okviru plana Srbija 2020-2025, otpadne vode zacrtala kao glavni prioritet, a da se završetak prečistača očekuje u naredne dve godine i da po završetku više nikada situacija neće biti kao što je sada.

Iz Voda Vojvodine ukazuju da bi situacija ove nedelje trebalo da bude bolja kada opadne nivo Tise, a da je nadležna inspekcija utvrdila da je proticaj Begeja kroz Zrenjanin mali i da su otpadne vode koje se u njega ulivaju uzrokovale manje uginuće ribe.

Iz tog predzeća saopšteno je i da se problem uvek javlja kada je nivo Tise jednak ili viši od Begeja.

„Ustava Stajićevo, koja je na Begeju nizvodno od Zrenjanina, sada je otvorena, a u slučaju daljeg porasta Tise se zatvara, kako Tisa ne bi uticala na povećanje vodostaja u gradu“, naveli su iz Voda Vojvodine.

Izvor: Beta

Ziđin i Linglong javašluk: Potrovaše nas i pleđaokraše a država im gura pare u džepove i čuva leđa

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

57 Shares
Share via
Copy link