Magazin Srbija

Linglong cevovod spaja s Begejom, Zrenjanin strahuje da će otpad završiti u reci

linglong cevi
Foto: Printskrin/YouTube

Između buduće kineske fabrike autoguma Linglong i reke Begej, koja teče u neposrednoj blizini, kopaju se kanali u koje se polažu cevi velikog prečnika. Zrenjaninci sumnjaju da kroz ovaj cevovod velikog kapaciteta ispuštati sav tečni otpad fabrike direktno u reku, bez bez ikakvog tretmana.

Zbog ovih radova privremeno je izmeštena trasa magistralnog puta Beograd-Zrenjanin kod tog gradilišta, upozoravaju iz Građanskog preokreta.

Opravdana je zabrinutost da će se kroz ovaj cevovod velikog kapaciteta ispuštati sav tečni otpad fabrike direktno u reku, bez bikakvog tretmana. Na manje od dva kilometra nizvodno od tog mesta je Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, a zatim ušće Begeja u Tisu.

Ogromno zagađenje iz fabrike će ovim rekama, povezanim jezerima i kanalima, dospeti u zemljište, u podzemne vode i u hranu koja se proizvodi na tom području.

U trenutku kada Srbija otvara klaster o ekologiji u pregovorima sa Evropskom unijom, na njenom tlu se realizuju projekti s prljavim tehnologijama i zagađenjem životne sredine nezamislivim bilo gde u Evropi i civilizovanom svetu.

Podsećamo da se fabrika autoguma Linglong gradi bespravno, bez integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu, ali i bez građevinskih dozvola, što je utvrdio pokrajinski građevinski inspektor.

Tužilaštvo i Upravni sud mesecima, u nekim slučajevima i više od godinu dana, ne odlučuju o podnetim prijavama i tužbama protiv investitora i državnih organa koji su mu omogućili takvo ponašanje, čime direktno omogućavaju opstanak i napredak tog višestruko štetnog projekta.

Video snimak povezivanja Linglonga s Begejom od 15.12.2021. pogledajte ovde:

Izvor: Nova.rs

Na dnevnom redu Evropskog parlamenta Linglong robovi i eko-protesti u Srbiji

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

130 Shares
130 Shares
Share via
Copy link