Magazin

Linglong već ispušta otpad u Begej, 2 kilometra od čarobnog rezervata prirode Carska bara (VIDEO)

begej
Printscreen

Udruženje građana „Građanski preokret“ objavio je uznemirujući video snimak na svom Jutjub kanalu koji na potresan način oslikava kako se sva otpadna voda iz fabrike Linglong sliva direktno u reku Begej.

Osim što je to dovoljno neodgovorno i poražavajuće, prava opasnost i ekološka katastrofa preti tek nakon što fabrika krene u proizvodnju guma, jer će po svemu sudeći sav otpadni materijal ići takođe u ovu reku.

Osim uništavanja reke Begej, problematično je i dodatno uznemirujuće to što se samo dva kilometara nizvodno nalazi rezervat prirode „Carska bara“, zatim se Begej uliva u Tisu, a onda se desetak kilometara dalje Tisa uliva u Dunav.

“Za sada se kroz postavljene cevi i prokopane kanale ispuštaju otpadne vode s gradilišta Linglonga, a izvesno je da će tuda oticati celokupan tečni otpad kada počne proizvodnja autoguma, što će izazvati ekološku katastrofu”, navode iz Preokreta.

Zrenjaninci su prepušteni sebi, svojoj savesti i aktivizmu kako bi se rukovodstvo Grada nateralo da reaguje.

Ovaj grad više od 18 godina nema vodu za piće.

„Ugovoreni kapacitet postrojenja je samo 25 hiljada kubnih metara vode na dan, iako je Studija izvodljivosti za upravljanje otpadnim vodama iz 2015. godine utvrdila da je za Zrenjanin potreban prečistač kapaciteta između 38 i 51 hiljada kubnih metara vode po suvom vremenu, a između 45 i 58 hiljada kubnih metara vode po kišnom vremenu. Studija iz 2015. godine nije obuhvatila potrebe gigantskog postrojenja kakava je fabrika autoguma Linglong“, preciziraju iz ove organizacije.

Otkrivaju iz Građanskog preokreta da su od fabirke Linglong u zemlju postavljene cevi unutrašnjeg prečnika 1.600mm sve do reke Begej.

„Kroz cevi ovolikog profila može da protekne 4,5 m3/s tečnosti slične specifične težine kao voda, odnosno 389 hiljada kubnih metara na dan. Izvesno je da tretman tih otpadnih tečnosti uopšte nije predviđen – ni sada ni u budućnosti, kroz najavljeni gradski prečistač“, zaključuju iz Građanskog preokreta.

Linglong je ranije dobio saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu u kojoj se, između ostalog, navodi da će se otpadne vode sa lokacije odvoditi zasebnim kanalizacionim mrežama za atmosferske vode, sanitarno-fekalne i tehnološke otpadne vode za koje je predviđen predtretman izgradnjom uređaja za primarno prečišćavanje otpadnih voda, prenosi portal 021.

Isti izvor podseća da je Građanski preokret još sredinom prošle godine tužio Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i tražio poništavanje građevinske dozvole izdate kompaniji Linglong za izgradnju objekata u okviru fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu.

Izvor: 021

Linglong baza za krijumčarenje Vijetnamaca u EU, Alibaba preko njive vozi za Rumuniju

520 Shares
520 Shares
Share via
Copy link