Balkan Magazin

Mina i Novak su još bebe, majka ih je ostavila a Centar za socijalni rad hoće da ih razdvoji

novak-mina
Printscreen/Tviter

Brata i sestru, Novaka i Minu ostavila je majka, te su oni bez roditeljskog staranja smešteni u hraniteljsku porodicu.

Brat je usvojen, a sestra je u porodicu stigla naknadno, hraniteljska porodica preuzela je brigu o njoj, a sada im preti razdvajanje.

Naime kako piše PV Portal, kada je pre tri i po godine u dom porodice Mašović stigao prevremeno rođeni Novak sa tri meseca život im se potpuno promenio.

Nakon što su se nešto više od dve godine vodili kao hranitelji odlučili su da usvoje dečaka koji je počeo da ih zove tata i mama.

– To je bila „ljubav na prvi pogled“. Nakon godinu i po dečak je zakonski mogao da se usvoji, predali smo odmah zahtev za usvojenje bili procenjeni kao podobni usvojitelji. Proces se malo odužio zbog virusa COVID-19 ali smo nakon popuštanja mera vrlo brzo završili taj proces. Našoj sreći nije bilo kraja – izjavila je za portal Abela Mašović, sada i zakonski majka dečaka.

Nije prošlo mnogo, u dom porodice Mašović stigla je i Novakova sestra Mina, koju nakon rođenja majka nije želela.

– U našu porodicu, na predlog Centra sa socijalni rad iz Berana stigla je devojčica, rođena sestra dečaka. I devojčica je bila rođena pre vremena. Skoro pola godine, ja i moj suprug Ensar, obilazili smo devojčicu u Kliničko bolničkom centru Crne Gore, a kasnije je bila premeštana u dom u Bijeloj. Kada joj je bilo bolje došla je u naš dom, iako još pravno nije bio gotov proces usvajanja dečaka – očiju punih suza objasnila je Abela.

Inače razlika između dečaka i djevojčice je godinu i pet meseci.

– U maju prošle godine uspeli smo da dobijamo status hranitelja staraoca za Minu. Tada nismo ni pomislili da je uopšte moguće razdvojiti rođenog brata i sestru, već smo predali zahtev za usvajanje devojčice. Nismo, međutim, znali da neko ima sasvim druge planove. Od jedne socijalne radnice uz Berana, gde su deca rođena,“obavešteni“ smo da je, navodno Centar za socijalni rad Berane pronašao „pogodnu porodicu“ za devojčicino usvajanje. Kasnije smo saznali da ta priča baš i nije takva kakvu je htela da prikaže radnica Centra za socijalni rad Berane. Prilikom inspekcijske kontrole hteli su da predstave da mi ne želimo da usvojimo devojčicu, što je laž. Postoji naš zahtev za usvajanje, a kako se mi odnosimo prema deci, to najbolje znaju u Centru za socijalni rad Pljevlja, vaspitači iz Vrtića „Eko bajka“, roditelji dece iz vrtića, a da ne pričamo i prijateljima i komšijama – priča Abela.

Povodom ovog slučaja pokrenuta je i onlajn peticija, a organizovani su i protesti.

„Maloletnim bratu i sestri prijeti razdvajanje iz porodice u kojoj su zajedno konačno našli svoj mir i ljubav. Razdvajanje brata i sestre vrši Centar za socijalni rad Berane iako nije nadležan. Molimo vas da svojim potpisom ne prekidate odrastanje krvnih srodnika u porodici punoj ljubavi, zbog interesa ljudi koji imaju novac i moć“, navodi se u tekstu koju prati potpisivanje peticije na internetu.

Veliki broj građana okupio se u četvrtak u Pljevljima, ispred zgrade Centra za socijalni rad, tražeći od nadležnih organa da ne razdvajaju brata i sestru koju su, nakon što ih je majka ostavila, smešteni u jednu hraniteljsku porodicu u tom gradu, pišu Novosti.

U novijoj istoriji Pljevalja sigurno nije zabeleženo da su Pljevljaci bili ovako jedinstveni u nečem kao što je ovaj slučaj, kada su odlučili da daju podršku hraniteljskoj porodici Mašović, koja je usvojila dečaka od tri i po godine, a na hraniteljstvo uzela njegovu sestru od godinu i po sa namerom da i nju usvoji.

Svi su odlučni u odbrani prava da brat i sestra odrastaju zajedno.

– Jedini cilj je da deca ostanu zajedno, što je i u njihovom interesu – kazala je Abela Mašović, zahvaljujući na podršci.

Branka Danilović, direktorka Centra za socijalni rad, kaže da su o ovom slučaju obavestili nadležno ministarstvo i da će biti formiran stručni tim koji će odlučiti kome će poveriti decu.

Lenka (3) je ponovo sa mamom i tatom, Savićima odobreno usvajanje devojčice

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

63 Shares
Share via
Copy link