Magazin

Grčka se priprema da ozakoni istopolne brakove, parovi će moći da usvajaju decu

grčka istopolni brakovi usvajanje dece
Foto: Pixabay/Alessandro Alle

Poznato je da većina država članica EU ima zakone kojima su legalizovani istopolni brakovi, a istim putem sprema se da krene i Grčka, država u kojoj crkva ima velik uticaj na društvo.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je da će njegova zemlja, kao jedna od poslednjih u EU, u narednim mesecima ozakoniti istopolne brakove i omogućiti im da usvajaju decu.

Dvadeset zemalja EU već ozakonilo istopolne brakove

Micotakis, lider konzervativne Nove demokratije, rekao je u sredu uveče da diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije napokon mora da prestane, i da homoseksualni parovi treba da imaju ista prava ali i obaveze kao i heteroseksualni bračni parovi.

Micotakis je naglasio da je reč o sklapanju braka kod matičara, a ne u crkvi, koja se u Grčkoj oštro protivi takvim brakovima.

Dodao je da ne želi da ta tema podeli grčko društvo, i da poštuje one koji imaju drugačije mišljenje, ali da je reč o stvari koja je već ozakonjena u velikoj većini članica Evropske unije.

– Dvadeset zemalja u Evropi je već ozakonilo istopolne brakove. Ne izmišljamo toplu vodu – rekao je Micotakis za državnu televiziju ERT, a prenosi 021.rs.

Pravo na usvajanje dece

On je rekao i da će novi zakon proširiti prava homoseksualnih parova na roditeljstvo, da će imati pravo na usvajanje, ali da neće omogućiti da decu dobijaju od surogat majki, ili gestacijskih nosilaca, preneo je dnevnik Ekatimerini.

Naglasivši da se vladin nacrt zakona u tome razlikuje od predloga opozicione levičarske partije Siriza, Micotakis je rekao da će zakon garantovati da deca iz istopolnih brakova imaju ista prava kao i ona iz heteroseksualnih.

– Taj koncept da žene po želji budu pretvorene u mašine za pravljenje dece, ili kako je rekao lider opozicije (Stefanos Kaselakis) “želim dečaka i briga me ko će ga roditi”, to se neće dogoditi.

Biću krajnje jasan, ne radimo ništa sa asistiranom reprodukcijom. Ne menjamo ništa – rekao je Micotakis.

Građanske veze istopolnih parova Grčka je legalizovala 2015. godine. U toj zemlji je još od 1946. ustavom zajamčeno pravo muškaraca samaca na usvajanje dece.

Njegova najava svakako će izazvati buru negodovanja, pogotovo u crkvenim krugovima koji su u Grčkoj veoma uticajni.

Međutim, iako je Grčka pravoslavna crkva po ustavu zvanična crkva u državi, ona nema moć da direktno utiče na odluke vlade i parlamenta.

Izvor: 021.rs

Slovenija dozvolila istopolne brakove i usvajanje dece

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link