Magazin

“Roditelji, prestanite bebama da stavljate brojanice, niste ni svesni šta im radite”

beba-brojanica
Foto: Shutterstock

Jedan post objavljen na Instagramu izazvao je varnice među roditeljima.

„Prestanite da im stavljate brojanice na ruke“, glasi važna rečenica koju treba da pročitaju svi roditelji u Srbiji.

Sigurno ste i sami primetili na rukama male dece i beba brojanice. Roditelji ih stavljaju deci kao jedno od verskih obeležja.

Hristina Andrašević je diplomirana fizioterapeutkinja, koja na svom Instagram profilu deli smernice za roditelje da kroz pokret usmeravaju razvoj kretanja kod beba na najbolji način, piše Zadovoljna.

Ona je nedavno objavila fotografiju bebe sa brojanicom oko ruke, ispod koje je napisala zašto je loše da ih bebe nose.

„Od deset beba čije mi snimke šaljete, devet ima brojanicu… Ne preterujem… I zato apelujem na mame! Prestanite da im stavljate brojanice na ruke! Smeta njihovoj pokretljivosti! Na ovoj slici možete da vidite razliku u položaju, oslonac na pod i otvaranja šake (i ne otvaranja šake). Nemojte davati detetu stimulaciju na ruci koja mu nije potrebna jer će se ta ruka drugačije kretati! A to vam ne treba! Sa aspekta pravoslavlja, brojanica služi da se broje molitve, a sigurna sam da to bebe ne rade… manite se uroka… skupljena šaka ili nemogućnost dobrog oslonca na ručni zglob je veći problem“, objasnila je Hristina.

Bilo je onih majki koje su podržale Hristinu i rekle kako su saglasne sa ovim što je napisala, ali bilo je i onih drugih.

„Konačno neko da napiše, stručno i argumentovano. Bravo Hris“,

„Sa aspekta pedagoga isto se slažem sa ovim“,

„Meni je prvi strah bio da beba može progutati brojanicu. Drugi da ruka raste i da je steže. Sve dobijene brojanice sam ostavila za uspomenu, u kutijici. A tek kad sam sve ovo pročitala… Prosto nije im mesto tu“…

„Ako brojanica ne steže zglob, ne vidim kako može da smeta pokretljivosti ruke?“, upitala je jedna majka, a Hristina joj je odgovorila:

„Mislim da se nismo razumele. Čak i kad je veća, teška je, tu je, a ne treba da bude tu i smeta pokretljivosti ruke, do te mere da se vidi razlika“.

„E, pa, evo moje dete veću pokretljivost ima leve nego desne ruke. A na levoj ruci nosi brojanicu“, nastavila je mama, a Hristina je prosto napisala:

„Ne vredi…ako je mama zacrtala da hoće da joj beba ima brojanicu – ne postoji dobro objašnjenje“.

A, svi vi koji ste roditelji, razmislite još jednom pre nego što stavite bebi brojanicu oko ruke da li će škoditi vašem detetu. Ona se koristi u svrhu molitve, a bebe svakako ne znaju da se mole.

Mame u SAD neželjene bebe ostavljaju u sigurne kutije, a vatrogasci stižu po njih za 2 minuta

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
52 Shares
Share via
Copy link