Novi Sad Vesti

Potrošili 127 miliona na renoviranje, a bazen na Spensu puca i curi kao da su ga deca pravila

Radovi na sanaciji olimpijskog zatvorenog bazena na Spensu traju već osam meseci, potrošeno je više od 124 miliona dinara, a zahvaljujući nestručnosti, nesposobnosti i pohlepi, bazen do danas nije napunjen vodom i pušten u rad.

Radovi su započeti 20. maja, a 13. novembra 2020. godine iz kabineta gradonačelnika su radove proglasili završenim i najavili skoro otvaranje objekta za građane i sportiste. Do današnjeg dana, nizale su se greška za greškom, a na bazenu su pukotine i izlivanje vode i kraj se ne nazire. Ceo proces je praćen amaterskim greškama izvođača bliskih vlasti, koje će na kraju morati da plate građani.

Vrednost radova na rekonstrukciji samog bazena je 87,7 miliona dinara, a podrazumevali su sanaciju školjke velikog bazena i sanaciju ploča oko bazena. Još 39,7 miliona je potrošeno za renoviranje prostorija.

Betonska konstrukcija je pretrpela prilična oštećenja od dugogodišnjeg curenja vode. Napukli stubovi koji nose betonsku školjku su ojačani novim stubovima i sva oštećenja i naprsline su sanirani. Takođe su, kako je navedeno, sređene oštećene betonske ploče i cela konstrukcija je dodatno ojačana.

Urađena je hidroizolacija bazena i kompletno je obnovljena keramika. Zamenjeno je podno grejanje, kao i sve prateće instalacije, a uređena su i dva toaleta za posetioce u ulaznom holu.

bazen-spens-nagib
Foto: 021.rs

Radovi na sanaciji bazena, kupatila, pomoćnih prostorija i drugo u Sportsko poslovnom centru Vojvodina u iznosu od 62 miliona dinara +PDV dobile su tri firme: MAX COLOR Petrovaradin, DEHIDRA 021 Futog ,BULEVAR COMPANY D.O.O. Novi Sad. Tender je raspisao i odobrio novoizabrani direktor Dragan Milić.

Milić je svog prethodnika Milana Jarića zamenio nakon ostavke pošto se ispostavilo da je voda na bazenima u ovom objektu zagađena, a da je preduzeće čitav slučaj pokušalo da zataška. U saopštenju po podnošenju ostavke Jarić je naveo da preuzima ličnu i moralnu odgovornost zbog problema koji su se javili sa „poremećajem kvaliteta vode u zatvorenim bazenima Spensa“. On je naveo i kako je tehnički kvar, koji je uzrokovan dotrajalošću opreme, niko nije mogao da predvidi. Kako god, utvrđeno je da je Jarić prikrivao stvarno stanje i bio je prinuđen da podnese ostavku.

bazen-spens-ne-radi
Foto: 021.rs

Ove radove pratile su neverovatne situacije kao čto je recimo činjenica da pločice na dnu bazena nisu dobro postavljene tako da pločica koja meri 15 metara (plivačima je ona neophodna kod pravilno izvedenih podvodnih startova) nije stajala na tačno izmerenoj dužini. Pored toga, pločice u samom bazenu i izvan njega izgledaju kao da su ih deca lepila.

bazen-spens-plocice
Foto: 021.rs

Prilično je jadno da jedini olimpijski bazen u Novom Sadu nije mogao da pređe tehnički prijem od strane Plivačkog Saveza Srbije jer ne bi mogao da se koristi za FINA plivačka takmičenja zbog neozbiljnosti radnika prilikom merenja i postavljanja pločica.

Kada su pločice zalepljene ponovo i kada je tamo neko konačno izmerio kako treba, gradske vlasti su na pitanje ujedinjenih plivačkih klubova i vaterpolo klubova iz Novog sada kada mogu da očekuju da počnu da koriste bazen dobili su odgovor iz kabineta gradonačelnika:

”Bazen treba da sačeka još malo. Bazen koji koriste samo sportisti nije rentabilan za grad.” Prema računici iz kabineta gradonačelnika, zakupi staza sportista ne mogu da pokriju troškove održavanja.

bazen-spens-dubina
Foto: 021.rs

Sa novom godinom stiže Deda Mraz i poručujem našim plivačima: ”Bazen na Spensu se puni”. Gradonačelnik se ponosno fotogragiše, deca mu se zahvaljuju i računaju da posle Božića kreću pripreme za narednu sezonu na olimpijskom bazenu. Istovremeno, stiže vest: ”Bazen propušta“.

Da li je ovo normalno? Voda flisuje na mestima gde je bazenska rasveta (halogene sijalice koje se nalaze u bazenu). Tako, je utvrđeno šest meseci nakon početka radova da voda prolazi i to kroz šupljinu u kojoj su montirane sijalice?

Ko će da snosi odgovornost ako nakon otvaranja bazena usled ovakvih propusta dođe do neke nesreće?I Kad će novosadski delfini da se spremaju za Olimpijadu?

Na ovo pitanje odgovorio nam je Čaba Silađi naš reprezentativac koji je isplivao olimpijsku normu na 100 m prsnim stilom sa vremenom 59,40: ”Pored svog matičnog bazena ja ću morati u Beograd kako bi se spremao za Olimpijske Igre,jer već sam izgubio puno vremena,a radovima na Spensu se ne vidi kraj.”

bazen-spens-rekonstrukcija
Foto: 021.rs

U rekonstrukciju bazenskih prostorija uloženo je 39,7 miliona dinara. Postavljene su podne i zidne keramičke pločice, kao i 30 novih kabina za presvlačenje. Obezbeđeni su pokretni lift i platforma za spuštanje u bazen za osobe sa invaliditetom.

Sanirano je osam postojećih svlačionica, a mokri čvor i prostor za tuširanje izgrađeni su u skladu sa standardima pristupačnosti.Još samo da nam bazen ne liči na sito pa da se okupamo.

Na kraju, kada je “sve završeno” u januaru 2021, utvrđeno je da sam olimpijski bazen ima nagib od oko 10 milimetara i voda se izliva na jednu stranu, dok je u samom bazenu pukotina.

Cirkus se nastavlja, a bazen još ne radi.

Slučaj OPENS – Fondacija za pranje para i ulepšavanje portfolija

Sanja Putić

Žena, majka, kraljica. Rodila plivača, a ne zna da pliva.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

857 Shares
857 Shares
Share via
Copy link