Magazin Novi Sad

Još jedno odlaganje otvaranja bazena na Spensu, gradonačelnik kaže da je bio lukav i prebacuje loptu na službenike

Vucevic-konferencija
Foto: Grad Novi Sad

Bazen na novosadskom Spensu nije u funkciji duže od godinu i po dana, a katastrofalno renoviranje je konačno privedeno kraju. Prvobitno, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naveo je kako će “kada sve bude završeno, videti da li je potrebno da Grad pokrene pravne postupke i kakve”.

Danas, na godišnjoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Vučević je promenio retoriku o odgovornosti onih koji su doveli do užasnog stanja bazena i ponovljene sanacije – rekavši da će biti “kako Gradsko javno pravobranilaštvo proceni”.

Takođe, sredinom oktobra Vučević je istakao da će “do kraja godine, pred početak zimskog raspusta, deca i građani dobiti bazen”.

Sada se i taj datum pomerio…

Kako Vučević “beži” izjavama

Jasno je da je pravobranilac podređen gradonačelniku jednog grada. Od prvobitnog “videćemo” (Grad) do “kako pravobranilaštvo proceni”. Na taj način Vučević je sa sebe, direktno i potpuno, sklonio odgovornost. Zapravo, pobegao od odgovornosti.

U praksi to znači da će, kao i do sad, posledice snositi građani i sportisti. Novosađani su platili milion evra za ponovljenu sanaciju.

Platili su građani i sportisti i nemogućnošću korišćenja bazena u periodu od preko 20 meseci. Jedan Čaba Silađi, primera radi, nije mogao da trenira zbog nestručnosti izvođača i nesposobnosti čelnika grada da sve urade valjano.

bazen-spens-rekonstrukcija

Na današnjoj konferenciji za novinare pitali smo kada će građani i deca konačno moći da se kupaju:

– Kreće hemijska analiza vode u Zavodu za zaštitu zdravlja Vojvodine. Mislim da ćemo prvu smenu na bazenu na Spensu imati posle pravoslavnog Božića, tačnije 10. januara. Gradsko veće će dati preporuku Spensu da smene budu besplatne, u kontingentu koliko posetilaca bazen može da primi – kazao je Vučević.

“Morao sam da budem malo lukaviji”

Upitali smo gradonačelnika da li će Grad pokrenuti sudski postupak protiv izvođača radova i zašto nisu pokrenute bankarske garancije. Vučević je ovog puta odgovornost prebacio na Gradsko javno pravobranilaštvo, za koje je rekao da ima apsolutno odrešene ruke i da im ne treba nikakav nalog:

– Nismo baš toliko suicidni, hteli smo da nateramo izvođača da izvedu radove. A ne da idem u bankarsku garanciju pa da mi izvođač kaže ćao zdravo, naplatio si sad to (izvođač), pa da se mi tužimo. Pa morao sam da budem malo lukaviji. Prvo, te bankarske garancije iz meni neznanih zakonskih razloga su uvek niže. I šta da radim, da uzmem te pare, nema dovoljno para i ide neki novi kandidat. I novi sudski postupak – objasnio je gradonačelnik.

Naravno, sudskog postupka nema ni na vidiku, a gradonačelnik je rekao da smatra da je Grad uradio mnogo u teškim okolnostima:

– Ja sam išao da obiđem taj bazen kad je gotov, posle toga je nastao haos. I nikad nisam to prećutao, rekao sam da mi je to težak momenat. Mislim da smo ovako pametnije postupili i zaštitili grad – istakao je on i zaključio:

– Da li ćemo se mi sad suditi, kako god pravobranilaštvo proceni nemam ništa protiv. Kad naplate, ja ću odmah uzeti za novu investiciju, da finansiramo više dece u privatne vrtiće – kazao je Vučević i tako prebacio loptu na administraciju Grada Novog Sada.

I da, lepo je to, za predizbornu kampanju i skupljanje političkih poena – u smislu demagogije. Međutim, kada sklapate posao sa nekim, a ne uradi dobro i milion evra plate građani, morali biste da imate mnogo šta protiv.

20211221120748_A_V_1236
Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelniče Vučeviću, vi niste gospodar Novog Sada i nikada nećete biti

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
306 Shares
306 Shares
Share via
Copy link